Manicure en nagelverzorging

Manicure
 
Eén domein van de persoonlijke verzorging waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is het domein van de handen (en voeten). En nochtans zijn onze handen heel vaak onze meest zichtbare en meest actieve eigenschap bij het omgaan met anderen.
 
Handen worden gebruikt om uittreksels van credit cards te ondertekenen, om geld te wisselen enz… En zelfs al worden de handen verzorgd, dan nog is het vaak op de verkeerde manier. Ongepaste handverzorging en nagelverzorging kunnen leiden tot gespleten nagelriemen, nijnagels en algemene ruwheid.
 
En ik heb het hier niet alleen over de dames. Ook heren moeten leren hoe ze hun handen moeten verzorgen. Er is geen enkele reden waarom ze dit niet zouden moeten doen. Het heeft geen zin om alleen maar te letten op uw kledij. Vrouwen én mannen moeten ook geregeld hun handen en voeten laten verzorgen.
 
Handen
 
De handen zijn onze belangrijkste werktuigen om om te gaan met de wereld rondom ons. Door onze handen kunnen we onze job uitvoeren, onszelf voeden en communiceren met anderen. Van vrouwen wordt verwacht dat ze een zacht huidje hebben en propere handen en nagels. Sommige mannen vinden dat dit voor hen niet belangrijk is. Niets zegt méér over een man dan de manier waarop hij de hand schudt. Een krachtige handdruk is een teken van een sterke man. Die hand mag dus zeker niet aanvoelen als zandpapier of steen.
 
De regeltjes om uw handen te verzorgen zijn eenvoudig. Los van de nagelverzorging – waar we het straks zullen over hebben – zijn er twee zaken belangrijk, of u nu een man bent of een vrouw.
 
Eén: Hou uw handen proper. Was uw handen zo vaak als nodig om ze netjes te houden, los van uw beroep. Denk eraan dat veel zaken waar u mee in contact komt, kunnen residu op uw handen achterlaten, al dan niet zichtbaar. Hygiënische handgel is een goed product om in huis te hebben. Dit is niet omdat u bang bent voor infecties of kiemen, wel omdat dit product een handige oplossing is om uw handen te reinigen en u er een aangenaam geurtje bovenop krijgt.
 
Twee: Gebruik een lotion of handcrème om uw handen zacht en uw huid glad te houden. En dit geldt niet langer enkel voor vrouwen. Bent u een vrouw, dan zijn er talloze producten beschikbaar. Bent u een man, dan zult u blij zijn te vernemen dat er tegenwoordig ook producten bestaan die een mannelijke geur verspreiden of die neutraal ruiken.
 
Nagels
 
Anatomie van een vingernagel
 
De nagels van handen en voeten zijn gemaakt van keratine proteïnen die groeien in een klein gedeelte bij de vingertoppen en toppen van de tenen. Als u zorgvuldig de vingernagels bekijkt, dan zult u de basisdelen van de anatomie van de nagel opmerken.
 
De witte nagelrand die over de vingertop groeit wanneer die niet geknipt wordt of niet afbreekt, heet de vrije rand.
 
De eigenlijke nagel die aan de vinger vastzit heet de nagelplaat.
 
Bij de basis van de nagelplaat, waar de huid zich over de rand van de nagel plooit, ziet u vaak een witachtige halfronde vorm onder de nagel. Dit deeltje heet de lunula, omdat het lijkt op een halve maan. De lunula is het deel van het matrixbed (waaruit de nagel gevormd wordt) dat zichtbaar is.
 
En de huidplooi die de nagel bij de basis overlapt heet de nagelriem (of eponychium). De nagelriem moet het nagelbed beschermen tegen besmettingen en infecties.
 
Bij de basis van de nagel, onder de nagelriem en als onderdeel van het nagelbed bevinden zich pezen om de nagel op zijn plaats te houden en bloedvaten die voedende stoffen en vocht naar de nagels transporteren om te zorgen voor een gezonde groei.
 
Volgende pagina    Pagina 3    Pagina 4