Hoe Sjaals Knopen

Vrouw met kort haar die een sjaal rond haar hals draagt
 
Manieren om een sjaal te dragen om uw look te accentueren.
 
Bij de damesmode is er één accessoire dat vaak volledig over het hoofd gezien wordt en dat nochtans eindeloze mogelijkheden biedt om de look van uw kledij te accentueren. Dat accessoire is natuurlijk de sjaal. Sjaals maken al duizenden jaren deel uit van de damesmode; in de Chinese beeldhouwkunst vinden we voorbeelden die dateren uit de jaren 1000 vóór Christus.
 
In de afgelopen halfeeuw roept het dragen van een sjaal de Hollywood glamour en verfijnde elegantie op. Beeld u iconen als Lana Turner, Marilyn Monroe en Grace Kelly eens in terwijl ze voor de lunch toekomen bij de Brown Derby met hun schoonheid enkel verhuld achter een zijden sjaal en een zonnebril: zo zien ze er verbazend aantrekkelijk uit.
 
Sjaalstijlen:
 
Door de jaren heen werden sjaals gemaakt uit een verscheidenheid aan materialen – van zware gebreide wol tot fijne zijden weefsels, met dessin of effen – elke stijl aangepast aan de achtergrond of aan de mode van de periode. Vandaag de dag zijn modieuze sjaals gewoonlijk gemaakt uit zijde, kunstzijde of acetaat, wat zorgt voor een licht gewicht, vlotte beweging, sterkte en een glanzende finish. Andere materialen voor sjaals zijn katoen en wol, wat geschikt is voor een lichtjes zwaardere sjaal, met structuur en vaak een finish met textuur.
 
Sjaals bestaan in vele maten en vormen en velen zijn bestemd voor specifiek gebruik. Er zijn bandana’s en hoofddoeken van een kleiner formaat (gewoonlijk 35-40 cm aan één kant) en grote omslagdoeken (die tot 120 cm aan één kant kunnen zijn). Er bestaan vierkante, rechthoekige (of langwerpige) sjaals en driehoekige sjaals. Sommige sjaals hebben randen met zoom, anderen hebben franjes of helemaal niets. Het kunnen batik sjaals zijn of sjaals beschilderd op zijde, er kunnen geweven patronen inzitten of vaste kleuren. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 
Het dragen van sjaals:
 
Sjaals kunnen op vele manieren gedragen worden: als hoofddeksel, als echte sjaal, als accentstuk, als riem en zelfs als kledingstuk. Een sjaal is echt veelzijdig en kan flair geven aan een stijl of kan gebruikt worden als verfijnd accent. Een sjaal kan geknoopt worden, vastgespeld worden met een juweeltje of vastgemaakt worden met speciaal gemaakte accenten. Hieronder vindt u wat voorbeelden van hoe u een sjaal kunt dragen om uw look te accentueren. U ziet ook de nodige vorm van sjaal en u leert hoe u de sjaal moet vastmaken.
 
Sjaals als hoofddeksel
 
Het bedekken van het hoofd is één van de traditionele doelstellingen waarvoor een sjaal gebruikt werd. Sommige culturen staan erop dat vrouwen een sjaal dragen om het hoofd te bedekken als religieus teken en op bepaalde plaatsen met een koud klimaat dragen vrouwen een sjaal om hun hoofd te beschermen tegen de weersomstandigheden. Wat ons hier echter bezighoudt, is de sjaal als mode-element.
 
De sjaal wordt nog steeds gebruikt om het hoofd/kapsel te beschermen, maar het is even belangrijk geworden om er goed uit te zien. Sjaals hebben ook aan populariteit gewonnen (omwille van hun functionaliteit) bij vrouwelijke kankerpatiënten die hun haar verloren als gevolg van chemotherapie en radiotherapie. De volgende methodes om een sjaal te dragen zullen nuttig zijn voor u, los van uw motivatie om die sjaal te dragen:
 
De Kelly sjaal
 
Kelly sjaal
(Klik voor instructies)
 
De kroon
 
Sjaal geknoopt als een kroon
(Klik voor instructies)
 
Volgende pagina