Dresscode

Stylingtipp
 
De betekenis van de dresscodes
 
Op veel uitnodigingen staat een dresscode vermeld. Omdat u misschien door het bos de bomen niet meer ziet, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de meest voorkomende dresscodes en geven we een korte beschrijving van hoe u er dan wel moet uitzien. Zo kunt u alvast op de passende manier gekleed gaan als gast.
 
Avondkleding
 
Heren dragen ofwel een rokkostuum ofwel een smoking. Dames kunnen kiezen uit een lange of korte avondjurk.
 
Black Tie
 
“Black Tie” houdt in dat de heer een smoking draagt. Een smoking is een tweedelig zwart of gekleurd kostuum met glanzende revers, een geplisseerd hemd en sokken in de kleur van hemd of jas. De broek vertoont glanzende biezen langs de zijnaden. U kunt de smoking afwerken met een vlinderdas en een witte pochet, dit is een doekje dat gevouwen in het borstzakje van het jasje zit. Onder de smoking draagt u zwarte, gladde schoenen.
 
De dames hebben de keuze tussen een lange of korte avondjurk. Een lange rok mag eventueel ook. De handschoenen zijn halflang en het decolleté is klein.
 
Dresscode black tie
 
Casual
 
Casual betekent gewoonlijk dat alles wel OK is.
 
Cocktailkleding
 
De heren dragen een donker pak en de dames een korte, elegante jurk.
 
Informeel
 
De heren dragen een pak of een combinatie met stropdas. De dames kiezen voor een jurk, pakje of broekpak.
 
Jacket
 
Een jacket is een combinatie van een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daarbij draagt u een wit, niet gesteven hemd met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Een jacquet wordt ook in combinatie met een grijs of zwart vest gedragen en afgewerkt met een zwarte, grijze of witte das. U hebt verder de keuze uit grijze glacé of suède handschoenen, een zwarte of grijze hoge hoed en gladde, zwarte schoenen.
 
De kleur bij een bruiloft is voor bruidegom en dichte familie steeds grijs voor vest, das, hoed en handschoenen. Anderen kunnen zwart dragen. Hoed en handschoenen zijn niet nodig tijdens receptie en diner.
 
Tenue de Ville - Stadskledij
 
Tenue de Ville betekent letterlijk stadskledij. Dit is dus nette kledij voor overdag, geen avondkledij. Voor de heren betekent dit een net donkerblauw of grijs pak (geen bruin) in combinatie met hemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken. De schoenen moeten wel goed gepoetst zijn.
 
De dames kunnen een mantelpakje of geklede jurk dragen, wel steeds met panty’s of kousen. Een passende hoed is een optie, geen verplichting.
 
White Tie
 
De heren dragen een rokkostuum, dit is een rokjas, een zwarte pantalon, een wit hemd met gesteven wit piqué vest met opstaande boord en witte strik. Alleen bij zeer officiële gelegenheden komt deze dresscode voor. White Tie is de meest formele dresscode. Een rokkostuum is avondkledij en wordt pas na 18 u gedragen. (Staats-)begrafenissen of koninklijke onderscheidingen, promoties en huwelijken in sommige kringen vormen hier een uitzondering op.
 
De dames dragen een lange feestelijke avondjurk met groot decolleté mét bijhorende lange handschoenen. Voor de dames zijn de voorschriften minder streng, maar er wordt wel op gelet.
 
© Modewijzer.com
Foto's: Shutterstock