De ogen accentueren

Make-up voor de ogen
 
De ogen zijn misschien de enige meest indrukwekkende gelaatstrek van het menselijk gezicht. Het is het kenmerk dat de meeste mensen aangeven als de trek die ze het meest opmerken wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten.
 
Het is een klein wonder dat vrouwen doorheen de geschiedenis schoonheidsmiddeltjes gebruikt hebben om het voorkomen van hun ogen te accentueren. Laten we dus de klassieke cosmetische technieken om de ogen méér zichtbaar te maken en ook de moderne looks eens van naderbij bekijken.
 
Oogschaduw
 
Geloof het of niet, het gebruik van oogschaduw heeft een biologische oorsprong. Een deel van de natuurlijke respons van het lichaam op seksuele prikkeling is het donkerder worden van de zachte weefsels die de ogen omringen. Dit betekent dat we ontwikkeld zijn om te reageren op verkleuring rond de ogen als een teken van aantrekking. Dit is natuurlijk ook aantrekkelijk voor onszelf. Het is deze natuurlijke verdonkering die nagebootst wordt bij het gebruik van oogschaduw.
 
Maar het “gebruik van oogschaduw” heeft zich ontplooid doorheen de jaren. In oude beschavingen in Griekenland, Rome en Egypte werden plantaardige kleurstoffen en kohl gebruikt om de oogleden te kleuren en de ogen te omlijnen voor accent en mijn eigen grootmoeder zei dat ze als jonge vrouw roet en as gebruikte om haar ogen een donkere tint te geven. Zelfs de technieken om oogschaduw aan te brengen hebben zich ontwikkeld, met verschillende methoden om kleur aan te brengen die op de voorgrond treden met modetrends.
 
We kunnen de toepassingsmethodes algemeen indelen in enkele eenvoudige categorieën: enkelvoudige kleur, veelkleurige schaduw en contour. Los van de het tijdperk waarover gesproken wordt, dekken deze categorieën de verscheidenheid aan looks die we aantreffen.
 
Enkelvoudige kleur
 
Enkelvoudige oogschaduw
 
Toepassing met één kleur is zelfverklarend. Bij deze methode wordt één kleur gebruikt om voor kleur te zorgen rond de ogen.
 
Gewoonlijk is de kleur bedoeld om de algemene look op een gegeven moment te complimenteren of gewoon om de kleur van de ogen zelf te beklemtonen. En de toepassing kan variëren van de klassieke methodes van compact kleuren van het bovenste ooglid tot hellend kleuren van de bovenste en onderste oogleden.
 
Veelkleurige schaduw
 
Veelkleurige oogschaduw
 
De techniek van veelkleurig tinten gebruikt twee (of méér) kleuren om een modieus, complimenteus effect bij de ogen te creëren.
 
De effecten kunnen gaan van een krachtig modestatement tot de enorme tot eenvoudige beklemtoning van de natuurlijke oogkleur en basis vormmanipulatie. Deze methode omvat vaak make-up met speciale effecten en kan erg scherp zijn in haar meer extreme belichamingen.
 
Contour
 
Oogschaduw met contour
 
Wanneer de bedoeling is om zwoele charme en uitdagende schoonheid te creëren, dan komt er contour aan te pas. Contour is een versie van veelkleurige oogschaduwtoepassing met de specifieke omlijning die gebruikt wordt voor een bijzonder effect – om de vorm van de oogzone te hervormen of te beklemtonen.
 
Contour kan gebruikt worden om ogen die dicht tegen elkaar staan breder te maken, om wijd uitstaande ogen dichter bij elkaar te brengen en om veel andere ooggerelateerde zaken te verbergen of te camoufleren. Deze methode kan eveneens gebruikt worden om natuurlijke contouren van de oogzone te accentueren.
 
De schakeringen die bij contour gebruikt worden zijn typisch neutraler van tint, in tegenstelling tot krachtige of trillende kleuren, alhoewel vaak een “kleur” gebruikt wordt als deel van een contouroogpalet.
 
Volgende pagina   Laatste pagina