Kleur en zijn Invloed

Glad coltruitje en ballons in verschillende kleuren
 
Sinds eeuwen hebben wetenschappers, artiesten en geleerden theorieën bedacht i.v.m. de invloed van kleur op het menselijk brein en de wereld rondom ons. Bij het ingaan van het moderne tijdperk zijn wetenschappers in staat gebleken om sommige van de beweringen te bewijzen, terwijl andere ofwel onbewezen blijven ofwel van hun voetstuk gestoten zijn.
 
Het is bijvoorbeeld een bewezen feit dat borelingen met fysiologische geelzucht met blauw licht kunnen behandeld worden om het geel in hun huid te elimineren. Het is ook bewezen dat mensen die zich in kamers met een betekenisvolle hoeveelheid groen bevinden, een hogere pijngrens hebben en beter rusten wanneer ze ziek zijn.
 
Studies hebben aangetoond dat de blootstelling aan rood een versnelling van het hartritme en een verhoogde bloeddruk teweegbrengt. Het is ook een bewezen feit dat gedrukt materiaal waarbij zwarte tekst op een gele achtergrond staat, duidelijker leesbaar is en vlugger te memoriseren valt dan elke andere kleurcombinatie.
 
Er zijn andere voordelen van kleur die bewezen zijn en net evenveel veronderstelde voordelen die louter een gissing zijn of gebaseerd zijn op puur toevallig bewijs. Véél van deze laatste zijn een kwestie van traditioneel geloof i.v.m. een bepaald kleur en kunnen waar lijken enkel en alleen maar omdat de kijker het zo gelooft.
 
Er bestaan ook culturele houdingen tegenover kleur. In westerse culturen is zwart de traditionele rouwkleur, terwijl in Aziatische culturen wit de rouwkleur is. Westerse culturen zien wit als symbool van zuiverheid en hoop en het is de kleur die traditioneel door bruiden gedragen wordt, terwijl in oosterse culturen de huwelijksparen rood dragen omdat deze kleur vreugde en geluk symboliseert. Veel oosterse culturen zouden wit als ongepast aanzien voor een huwelijksceremonie.
 
Kleur en Kledij: Onszelf beïnvloeden
 
Er bestaan véél theorieën in verband met het gebruik van kleur in onze kledij om onze stemmingen en houdingen te beïnvloeden. Terwijl er enkele welbepaalde voordelen zijn van verschillende kleuren, zijn sommige van de beweringen die toegeschreven zijn aan bepaalde kleuren niet wetenschappelijk bewezen. Volgende kleureffecten omvatten beweringen die wetenschappelijk bewezen zijn, maar ook stellingen die louter algemeen aangenomen worden:
 
Meisje dat een keuze moet maken uit verschillende kleuren
 
Rood heeft een stimulerend effect op het hart en circulatiesysteem. Het helpt je om je sterk en vol energie te voelen en wordt geassocieerd met vitaliteit en ambitie.
 
Roze is een mengeling van rood en wit en heeft een zachter effect dan rood. Het is emotioneel verzachtend en kalmerend. Het vermindert gevoelens van irritatie en agressie. Het vermindert gevoelens van eenzaamheid en ontmoediging en helpt om ons minder druk en méér gevoed te voelen.
 
Oranje versterkt de spijsvertering en het immuniteitssysteem. Het is een blije kleur die emoties makkelijker maakt en het gevoel van eigenwaarde bevordert. Het creëert levensenthousiasme. Oranje vermengd met wit geeft nuances van abrikoos en perzik en dit is goed tegen emotionele uitputting.
 
Geel versterkt het zenuwstelsel. Het maakt je helderder van hoofd en alerter. Het is een blije en optillende kleur die toelaat dat je helder kunt denken voor het nemen van beslissingen. Geel zal bijdragen tot een optimistische levenshouding!
 
Volgende pagina    Volgende pagina