Het combineren van dassen

Een passende das kiezen
 
Een goed indruk maken is belangrijk in het leven. En de juiste das kan daarbij helpen. Maar hoe kiest u die nu? Welke kleuren zijn geschikt voor welk seizoen? En welke kleurcombinaties gaan goed samen? Mag ik een gestreepte das dragen op een gestreept hemd? Hieronder vindt u een antwoord op deze vragen en nog véél méér.
 
Enkele basisregeltjes voor het dragen en combineren van dassen.
 
De das is al eeuwenlang een belangrijk iets voor mensen met een leidinggevende functie. Het gebruik ervan vloeide voort uit de sjaals die vroeger als modeaccessoire gedragen werden door de adel en de hogere rangen uit de maatschappij. De zakenwereld is tegenwoordig veranderd, de regels versoepeld.
 
Het is niet meer altijd en overal nodig om een das te dragen. Samen met de steeds wijzigende mode kan dit gegeven ervoor zorgen dat u wat in de war bent en niet meer goed weet welke das wanneer te dragen.
 
Wanneer u kijkt naar een collectie dassen uit verschillende generaties, dan ziet u dat het verschil groot kan zijn. Er zijn de superkleine dassen uit de jaren ’80 en de supergrote dassen uit de jaren ’60 en ’70. Er bestaan gestreepte dassen, dassen met dessin, éénkleurige dassen, dassen gemaakt uit wol of zijde of polyester en zelfs gebreide dassen.
 
Hoe weet u nu welke das hoort bij welk hemd? Het antwoord is niet vanzelfsprekend, maar de regeltjes zijn tamelijk eenvoudig toe te passen eens u ze kent:
 
1. Denk aan de omgeving: waar u de das gaat dragen, is van het allergrootste belang voor uw beslissing. Een diner is namelijk niet hetzelfde als een sollicitatiegesprek. Lossere gelegenheden laten u toe om de creatieve en avontuurlijke toer op te gaan, terwijl zakelijke gelegenheden een meer traditionele en professionele look vragen. Die das met visjes die je van je neef kreeg zal je zeker niet dragen op een sollicitatiegesprek, zelfs al ben je een liefhebber van vissen.
 
2. Kleur speelt een rol: er zijn kleuren die nu eenmaal niet samengaan. U zal dat limoengroene hemd zeker niet combineren met een paars/wit gestreepte das. Gebruik uw kleurwiel en doe de kleuren bij elkaar passen. Denk eraan dat complementaire kleuren samengaan omdat ze elkaar accentueren.
 
3. Seizoensveranderingen: het kleurenpalet dat passend is in de winter is niet hetzelfde als dat van de zomer. Bewaar uw pasteltinten en lichtere schakeringen voor de warmere dagen en de rijkere juweeltonen voor de herfst en de wintermaanden.
 
4. Meng geen patronen: Dassen met krachtige of opzichtige patronen kunnen heel wat impact hebben op uw look, maar ga die niet combineren met een hemd dat gestreept is of een dessin vertoont. Een gestreept hemd met gestreepte das of een geruit hemd met een das met Perzisch patroon kan echt pijnlijk zijn voor het oog.
 
Types dassen en looks.
 
U kunt uw dassen in feite indelen in categorieën, waardoor u beter begrijpt welke looks geschikt zijn. Hierna volgen de basisgroepen.
 
Allerlei snufjes: Hiertoe behoren die klassieke visjesdas of die pianodas of die handgeschilderde das met Hawaïaans motief. Eigenlijk betreft het hier gelijk welke tekening en gelijk welk icoon die als print op een das worden gebruikt. Hiertoe kunnen ook dassen behoren die gemaakt zijn van niet traditionele materialen, zoals leder en rubber of veterdassen en maliënkolderdassen enz…
 
Deze dassen zijn uitstekende accessoires voor een avondje fun, maar ze zijn niet geschikt wanneer u een professionele of waardige indruk wilt maken.
 
Volgende pagina