Wat is nieuw op vlak van haar en schoonheid?

Denkende vrouw
 
Elk jaar zien we honderden artikelen en stukjes op tv over de trends van het komende jaar, maar laten we het hier even hebben over de innovaties en vooruitgang van de laatste tijd. Hieronder vindt u een opsomming van technologieën en producten die onlangs het daglicht zagen.
 
Nanotechnologie
 
Nanotechnologie op vlak van cosmetica (en binnen andere chemische domeinen) houdt in dat producten gemaakt worden met speciale ingrediënten, waarbij de deeltjes zó klein zijn dat ze makkelijker en dieper in de huid kunnen dringen. De theorie die daarachter steekt is dat wanneer de producten dieper indringen, ze dan ook betere resultaten zullen hebben.
 
Sommige van de ronkende wereldnamen in de cosmeticasector zijn al op de wagon van de nanotechnologie gesprongen. L’Oréal bijvoorbeeld heeft al Revitalift producten met nanosomen van Pro-Retinol A op de markt gebracht. Estée Lauder, Proctor and Gamble, Shiseido en Duprey hebben ook speciale producten die de nieuwe nanotechnologie in hun formules bevatten.
 
Ondanks het feit dat deze vooruitgang inslaat als een bom, is nanotechnologie toch niet algemeen welkom. Er is nog steeds wat bezorgdheid om de veiligheid van de nieuwe cosmetica die nanotechnologie-ingrediënten bevatten. De Food and Drug Administration in de V.S. en The Royal Society in Groot-Britannië vragen méér testen en studies over de langetermijneffecten van het gebruik van nanotechproducten; ze vragen eveneens transparantie in het onderzoek over het gebruik van nanontechnologie in cosmetica.
 
Sommige nanotechdeeltjes – zoals zinkoxide en titaniumdioxide in zonnefactor – hebben reeds een FDA goedkeuring en de FDA heeft in verband met deze producten beslist dat “kleinere, gemicroniseerde deeltjes van titaniumdioxide niet nieuw zijn en dat er geen bewijs is dat deze deeltjes onveilig zijn.”
 
Vooruitgang op vlak van zonnefactor
 
Terwijl de specifieke technologie breder reikende implicaties heeft op het domein van geneeskunde, landbouw en andere industrieën, heeft het bedrijf Aquea Scientific uit California het mogelijk gemaakt om zonnefactor toe te voegen aan producten als zeep, lichaamswasproduct of gezichtsreiniger; het gaat hier om zonnefactor die aanwezig blijft zelfs al is het product afgewassen. Het Aquea SPF product treft u momenteel aan in het reinigend product “IceShield” van Freeze 24-7, maar het zou verder kunnen toegepast worden in allerlei huidproducten – zoals bruiners, medicatie tegen acne of antirimpelproducten, om het nog maar niet te hebben over crèmes tegen insecten, antischimmelproducten, vitamines of deodorants.
 
Het probleem met deze ingrediënten was aanvankelijk dat ze niet op de huid bleven. Een wetenschappelijk proces is ingewikkeld, maar we kennen allemaal als kind al de eenvoudige basistheorie van magneten: twee negatieve ladingen stoten elkaar af, maar een positieve en een negatieve lading trekken elkaar aan.
 
Aangezien huid en haar negatief geladen zijn en de actieve ingrediënten waarmee de technologie werkt ofwel geen lading hebben ofwel negatief geladen zijn, zullen ze niet vanzelf op de huid blijven. De benadering van Aquea Scientific wikkelt de ingrediënten in kiezelaarde en geeft die een positieve lading. Zo wordt het product aangetrokken door de huid en blijft het op zijn plaats. Dit betekent dat het product niet weggewassen kan worden.
 
Met zonnefactor is de kiezelaardelaag intact zodat de zonnefactor op de huid blijft in plaats van geabsorbeerd te worden. Alhoewel, de laag zou kunnen geperforeerd worden om toe te laten dat het product opgenomen wordt indien nodig. Op een ceremonie waarop Aquea Scientific de award kreeg voor “Beste nieuwe technologie” voor zonnefactorinnovatie, besliste David Compton (directeur van de firma en één van de vier ontdekkers) om aan te tonen hoe de technologie werkt. Hij gebruikte het product die morgen op één kant van zijn gezicht en uren later toonde een speciaal licht een sterk purper op de helft van zijn voorhoofd en zo langs zijn gezicht naar beneden tot in zijn nek: dat was het bewijs dat het product nog steeds op zijn huid zat.
 
Volgende pagina