Kledij en mode voor de rijpere vrouw

Modieuze rijpere vrouw
 
Elk seizoen opnieuw komen de mode- en kledingindustrie opdraven met honderden “musts” voor de komende maanden. Sommige van deze looks zijn trendy, andere zijn klassiek met een hedendaags vleugje en sommigen zijn echt tijdloos. Met weinig uitzonderingen werden ze allen ontworpen met in het achterhoofd jonge, slanke modellen. Daarom vinden de meeste vrouwen dat ze, naarmate ze verouderen, steeds minder keuze hebben in kledingstijlen.
 
Veel vrouwen nemen de verkeerde beslissingen wanneer ze willen omgaan met deze situatie. Ze willen er jong uitzien en denken dat het dragen van de laatste modetrends hen zal helpen om dit jeugdig uiterlijk te bekomen. Terwijl het belangrijk is om uw garderobe actueel te houden om jonger te lijken, begaan sommigen de vergissing van kledij te dragen die echt té jong is voor hen. De Engelsen hebben daar een uitdrukking voor: “Mutton dressed as lamb” (schaap gekleed als lam), wat zoveel betekent als een oudere dame die veruit té jong voor haar leeftijd gekleed gaat. Het resultaat is dat ze haar leeftijd gaat beklemtonen in plaats van er jonger uit te zien. Beeld u eens in dat Sharon Stone zich identiek zou kleden als Britney Spears of Jessica Simpson.
 
Midden de jaren 80 had ik op school een vriendin wiens moeder vastberaden was om er jong uit te zien. Ze kocht een afgewassen jeans en nauwe topjes en ze droeg haar haar volumineus met krachtige, blonde stroken. Zij en haar dochter – mijn vriendin dus – gingen tamelijk identiek gekleed. Ik wenste dat ik toen de moed had gehad om haar de waarheid te verklappen.
 
De waarheid is dat u uw garderobe actueel moet houden om er jong uit te zien. Materialen, kleuren, patronen en vormen zijn elk jaar weer anders. Maar uw garderobe up-to-date houden betekent niet dat u moet gaan voor de trendy of hippe looks. U moet in de plaats kiezen voor klassieke stijlen en vormen die uw figuur flatteren, maar dan wel in de actuele kleuren en stoffen. Naarmate een vrouw veroudert moet ze aandacht besteden aan deze details. Denk eraan: vintage en retro stijlen zijn enkel goed voor diegenen die jong genoeg zijn om ze nog niet gedragen te hebben toen ze voor de eerste keer in de mode waren.
 
Dat betekent niet dat u geen plezier meer kunt beleven aan uw mode. Accessoires als sjaals en juwelen maken dat u een vleugje “retro” kunt geven aan een moderne look. Het is zo dat leuke en speelse accessoires onelegante ontwerpen kunnen opfleuren, door u het imago te geven van een jeugdige houding. Beeld u in dat u uw mantelpak draagt met een halssnoer met grote parels of met grote oorringen. Denk er juist aan om niet te gaan overdrijven, want er is een kleine grens tussen een jeugdige spirit en een wanhopig vastklampen aan jeugd.
 
Nog iets wat belangrijk is om er jong uit te zien is de pasvorm. Wanneer iemand u ziet in kledij die te klein lijkt, dan is de eerste gedachte dat u iets probeert te dragen wat niet langer past. De veronderstelling is dat u nooit iets zou kopen dat niet past. Het moet zeker gepast hebben toen u het kocht (dus hebt u het al een tijdje, want het past niet langer).
 
Zelfs wanneer verondersteld wordt dat u het kledingstuk in kwestie kocht voor in de toekomst, tegen de tijd dat u wat vermagerd zou zijn, dan nog genereert u de idee dat u de hoop om te vermageren opgegeven hebt en het kledingstuk toch maar draagt. De situatie is even problematisch wanneer het gaat om te wijde kledij, want dat betekent gewichtsverlies en verzakkingen. Wat er ook gedacht wordt, gewicht en het in vorm houden van het lichaam worden verondersteld te maken te hebben met leeftijd en kledij die niet past, laat een povere indruk na en doet ouderdom vermoeden.
 
Er is nog een laatste aspect aan de manier waarop u gekleed gaat dat zowat tien jaar kan afdoen van of toevoegen aan uw uiterlijk. Maar veel vrouwen denken er haast niet aan. Ik bedoel hier ondergoed en vooral dan ondersteunend ondergoed. Tenminste de helft van alle vrouwen draagt niet de juiste bh en minder dan de helft is zich bewust van het feit dat de juiste ondersteuning kan zorgen voor een jeugdiger uitzicht. De meeste mensen weten dat vrouwen een laag met vetcellen hebben rond hun lichaam. Dit is natuurlijk en dit zorgt er grotendeels voor dat vrouwen die zachtheid en gebogen lijnen hebben die mannen zo aantrekkelijk vinden. En de borsten van een vrouw zijn gemaakt van vetweefsel dat de borstklieren omringt.
 
Wanneer een vrouw echter veroudert, beginnen de vetcellen van het lichaam door een natuurlijk proces in te krimpen. Zo ontstaan rimpels en verzakkingen die verraden dat we een jaartje ouder worden. Over rimpels hebben we het in een ander artikel, hier zullen we het hebben over de verzakkingen. Soms worden die niet veroorzaakt door leeftijd. Eén van mijn vriendinnen verloor onlangs ongeveer 15 kilo door ziekte (een hormonaal onevenwicht had haar metabolisme aangetast en haar vermogen om proteïnen te verwerken). Nu is ze OK, maar ze had voordien geen overgewicht en de resultaten van haar ziekte waren voor haar ontmoedigend. Op haar 35ste had ze gekrompen en verzakte borsten, een buik die eruitzag als een platte ballon en ze zag er wel tien jaar ouder uit dan ze in werkelijkheid was.
 
Geen enkel kledingstuk paste nog en ze zag zich verplicht om een totaal nieuwe garderobe te kopen. Ze vroeg of ik wou meegaan om haar te adviseren en om er zeker van te zijn dat ze wel de juiste kledij koos. Na verschillende uren geshopt te hebben en ontmoedigd te zijn met de manier waarop ze eruitzag, wou ze het opgeven. Ze had goed geluisterd naar mijn raad, behalve op één punt: het ondergoed. Vóór ze van mij de handdoek in de ring mocht gooien, vroeg ik of ze toch niet mijn raad wou volgen in verband met het ondergoed. Ze stemde in en we gingen naar een lingeriewinkel.
 
Daar deed ik haar voorstellen. En nog sloeg ze mijn raad in de wind en grabbelde enkele stukken uit de rekken waarvan ze dacht dat dit wel iets voor haar zou zijn. Ik wachtte geduldig buiten het pashokje terwijl ze aan het passen was en hoorde haar nog maar eens klagen. Opeens had ik er genoeg van en besloot zelf op zoek te gaan in de winkel. Ik keerde terug met bh’s en corseletten. Het corselet dat ik koos was er één gemaakt uit een lycramengeling die van net onder de borsten tot net boven de knie kwam en ik koos dat model om haar de nodige ondersteuning te geven bij de verzakkingen rond haar middel.
 
Toen ze uit het pashokje kwam, dwong ik haar om haar keuzes in te ruilen voor de mijne. “Probeer gewoon eens”, voerde ik als excuus aan. “Je vroeg mijn hulp, dus is dit het minste wat ik kan doen.” Het werd stil in het pashokje. Nadat ik de foute lingerie teruggegeven had aan een verkoopster, hoorde ik haar giechelen. “Ik heb een decolleté!” riep ze en ze opende de deur om haar decolleté te tonen, daar waar vroeger alleen maar verzakte borsten zaten.
 
Ze had wel wat bedenkingen bij de bodyshaper die ik haar voorstelde. Ze wou die niet proberen. Ze zei dat ze er niet de hele dag mee wou worstelen. Zelfs toen ik haar zei dat er verschillende types en modellen waren, gaf ze nog niet toe. Ik was toch tevreden, want ze kocht voor méér dan € 150 bh’s in verschillende kleuren.
 
Waarom vertel ik dit hele verhaal? Om u duidelijk te maken dat een goed corselet een wereld van verschil kan maken en er kan voor zorgen dat u er steviger en jonger uitziet. En dat is de basis voor uw lichaamsbouw. Zo zien uw kleren er op hun best uit. En zo krijgt u zelfvertrouwen en alleen al daardoor gaat u er jonger uitzien.
 
© Modewijzer.com
Foto: Asier Romero/Shutterstock