Huidtint en leeftijd

Mooie vrouw met kort haar
 
Het belang van de huidtoon
 
Tijd om die zonnehoed weg te doen en een dikke laag crème op het gezicht te smeren. Uw huid verzorgen wordt belangrijker dan ooit volgens een wetenschappelijke studie over huidtint en leeftijd. De studie, voorgesteld op de jaarlijkse ontmoeting van de Human Behavior and Evolution Society, gebruikte de allernieuwste beeldtechnologie om te ontdekken dat rimpeltjes niet de enige factor is die mensen opmerken wanneer ze iemands leeftijd bepalen.
 
Onderzoekers van de universiteit van Wenen en de universiteit van Göttingen ontdekten dat de huidtint een hoofdrol speelt bij het berekenen van leeftijd, waarbij makkelijk 20 jaar afgetrokken wordt van of opgeteld wordt bij iemands leeftijd.
 
Hoofdvorser Dr. Karl Grammer van de universiteit van Wenen merkt het volgende op: “deze studie helpt ons om beter te begrijpen dat rimpels niet het enige bewijs van ouderdom zijn. Huidtint en glans kunnen een heel belangrijk signaal zijn voor vriendenkeuze en aantrekkelijkheid, alsook voor waargenomen leeftijd.” De studie onderstreept het belang van een goede huidverzorging en preventie van huidverkleuring en –beschadiging.
 
Welke invloed heeft een ongelijkmatige huid op de leeftijd?
 
Onderzoekers gebruikten beelden van vrouwen tussen de 10 en 70 jaar en verwijderden op een digitale manier ouderdomsverschijnselen zoals fijne lijntjes en rimpels. De teint van de vrouwen werd daarna digitaal geplaatst op een standaardhoofd. De proefpersonen beoordeelden gelijkmatige huidtinten als jonger, gezonder en aantrekkelijker.
 
De resultaten van deze studie tonen aan dat het nodig is om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Terwijl de onderzoekers opmerkten dat sommige vormen van verkleuring een natuurlijke oorzaak hebben, is het zo dat het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon veel huidverkleuringen zoals leeftijdsvlekken en sproetjes kan voorkomen.
 
“Of een vrouw nu 17 of 70 is, het contrast van de huidtint speelt een veelbetekenende rol bij de manier waarop haar leeftijd, schoonheid en gezondheid waargenomen worden”, zei Dr. Bernhard Fink van de universiteit van Göttingen. De volgende stap die de onderzoekers zullen zetten is de verdeling bestuderen van de kleine, licht weerkaatsende moleculen die zich in de huid bevinden en die chromoforen heten. Door dit te doen hopen de onderzoekers te leren hoe deze moleculen veranderen met de leeftijd.
 
Uw huidtoon beschermen
 
Wilt u een gelijkmatige huidtint behouden, probeer u dan zo weinig mogelijk in de zon te bevinden. Gebruik buitenshuis steeds een crème met zonnefactor en gebruik een zonnehoed of –pet en lichte materialen om schadelijke UV-stralen op afstand te houden.
 
En wat als u reeds de fout begaan hebt en al té veel tijd in de zon hebt doorgebracht of slechter nog, wat als u in het verleden reeds verschillende keren verbrand bent geweest? U kunt natuurlijk de opgelopen schade niet volledig ongedaan maken, maar u kunt toch stappen ondernemen om de effecten tot een minimum te beperken. Gebruik dagelijks een lotion met SPF 15 (Sun protection factor 15) om de huid effen te maken. Gebruik ook schoonheidsproducten die een zonnefactor bevatten. Ga naar een dermatoloog voor bijkomend advies over het bestrijden van de gevolgen van zonnebeschadiging.
 
© Modewijzer.com
Foto: Shutterstock