Huidverzorgingsproducten (2)

Producten voor huidverzorging
 
Vorige pagina
 
Mechanische peeling gebruikt fysiek contact om de cellen van de huid te schrapen. Zo worden korrels, schraapkussentjes en borstelmachines gebruikt. Deze peeling bestaat zowel in versies om thuis uit te voeren als in varianten voor schoonheidscentra en professionelen.
 
De meest recente vooruitgang op vlak van mechanische peeling is de techniek van microdermabrasie, die microkristallen van aluminiumchloride, aluminiumoxide of sodiumchloride gebruikt om de dode huidcellen letterlijk te “zandstralen” van de huid onder vacuüm. Deze techniek werd voor het eerst toegepast midden de jaren 90 in de VS en wordt nu reeds verschillende jaren in Europa gebruikt.
 
Aandoeningen die met microdermabrasie kunnen behandeld worden zijn:
 
• veroudering en beschadiging door de zon
 
• sommige types van acnelittekens en acne
 
• veranderde pigmentatie
 
• huidstriemen
 
• fijne lijntjes en rimpels
 
De resultaten zijn onder andere verbeterde huidtint, verfijnde poriën, een gezonde blos, een gelijkmatige huidskleur, minder acne, vernieuwde elasticiteit en minder littekens en huidstriemen. Echte microdermabrasie vereist uitgebreide training en kan in sommige streken enkel uitgevoerd worden door medici. Sommige cosmeticabedrijven hebben echter een mildere vorm ontwikkeld en op de markt gebracht die kan aangekocht worden en thuis kan uitgevoerd worden.
 
Chemische peeling gebruikt chemische bestanddelen (zoals alphahydroxyzuren en enzymen) om de dode cellen of de intercellulaire bindstof op te lossen en te maken dat ze weg getild worden. Sommige chemische peelings (gewoonlijk diegenen die enzymen bevatten) gebruiken een enzymatische crème vóór de stoombehandeling. Deze crème droogt snel op tot een korst die gerold of gepeeld wordt van de huid en zo de dode huidcellen verwijdert. De andere, méér populaire methode gebruikt een niet-hardende enzymeformule die zorgt voor een meer gelijkmatige peeling.
 
Chemische peelings die alphahydroxyzuren gebruiken (die meestal afkomstig zijn van fruitplanten) zijn gewoonlijk sterker. Voor gebruik thuis zijn er wel zowel enzymatische als alphahydroxy peelings beschikbaar, maar om een alphahydroxypeeling in een schoonheidssalon of bij een dermatoloog te bekomen, kan het zijn dat u een milde gel met 5 à 10 % alphahydroxy moet gebruiken opdat uw huid gewoon zou raken eraan en minder gevoelig zou reageren.
 
Behandelingscrèmes zijn bedoeld voor gebruik ’s nachts, wanneer het herstel van het weefsel plaatsvindt. Veel van deze producten bevatten meer verzachtende ingrediënten en zijn bedoeld voor erg droge of verouderende huid. Er bestaan echter ook behandelingscrèmes die minder verzachtende middelen bevatten en bestemd zijn voor normale tot gemengde huid.
 
Moisturizers doen zoals hun naam zegt, ze moisturizen (geven vocht aan) de huid. Ze zijn gemaakt op basis van water om snel geabsorbeerd te kunnen worden zonder residu achter te laten. Idealiter worden ze gebruikt als dagcrème of als basislaag voor make-up. Sommige bedrijven hebben gekleurde moisturizers op de markt gebracht voor vrouwen die een lichte dekking willen en zo kunnen genieten van de voordelen van een foundation zonder dat zware gevoel te moeten hebben. Het is belangrijk om een moisturizer met zonnefactor te gebruiken, vooral als u een tijdje in de zon komt, want de UVA-stralen in het zonlicht veroorzaken huidveroudering.
 
Intensieve verzorgingsproducten omvatten bereidingen zoals maskers, packs en ampullen. Maskers en packs worden beiden op de huid aangebracht om bepaalde aandoeningen te behandelen en om de huid te voeden en mooier te maken. Gewoonlijk worden ze op het gezicht gedaan en blijven ze daar een tijdje zitten om door de huid geabsorbeerd te worden of in te werken (meestal zo’n 10 tot 15 minuutjes).
 
Een masker is gewoonlijk een product dat inwerkt en snel droogt. Maskers kunnen verschillende soorten ingrediënten bevatten, inclusief klei (goed voor de vette huid), paraffine (wordt gebruikt samen met behandelingscrèmes om te zorgen dat de crème dieper kan doordringen), modellage pleisters (die opwarmen tijdens het droogproces, poriën openen en zorgen dat de ingrediënten dieper doordringen) en zwavel (ook goed voor de vette huid). Er bestaan veel kant en klare maskers voor gebruik thuis en veel schoonheidssalons bieden een heel gamma maskers aan voor verschillende huidproblemen, maar u kan ook makkelijk zelf uw voedend masker maken met ingrediënten zoals melk, yoghurt, havermeel, honing en vruchten: werking verzekerd!
 
Packs lijken erg op behandelingscrèmes, maar bevatten hogere concentraties werkende bestanddelen. Ze worden op de huid aangebracht, werken 10 minuutjes in zodat ze kunnen geabsorbeerd worden en worden daarna verwijderd.
 
Ampullen zijn kleine flesjes of buisjes met hoog geconcentreerde extracten in een olie- of waterbasis. Normaal gezien wordt de huid eerst gereinigd en gepeeld en doet men dan een ampul op vooraleer men nachtcrème smeert. Sommige formules zijn bestemd voor maandelijks gebruik om bepaalde aandoeningen te behandelen of te zorgen voor een intense voeding van de huid.
 
©Modewijzer.com