Huidverzorgingsproducten

Vrouw met een mooie gezonde huid
 
Eén van de sleutelfactoren om er goed uit te zien is een gezonde huid. We weten dit allemaal. En de cosmetische industrie brengt voortdurend nieuwe producten op de markt om de huid te reinigen, vocht in te brengen, te genezen en de kwaliteit en het voorkomen ervan te verbeteren. Al deze producten kunnen ingedeeld worden in vijf hoofdcategorieën:
 
• reinigende producten (en versterkende lotions)
 
• peelings
 
• behandelingscrèmes
 
• moisturizers
 
• intensieve verzorgingsproducten
 
Reinigende producten doen wat hun naam zegt. Ze reinigen de huid van vuil en het teveel aan oliën. Voor elk huidtype bestaan er reinigende producten (en er zijn er ook die voor alle huidtypes goed zijn) en ze bestaan onder volgende vormen: gezichtswash, reinigingslotion en reinigingscrème.
 
Gezichtswash is gewoonlijk een reiniger van het zuiverende type die gaat schuimen in combinatie met water om vuil en olie van de huid weg te nemen en de huid op die manier “kraaknet” achter te laten. Gezichtswash is vooral goed voor de vette of gemengde huid om het teveel aan olie te verwijderen, maar sommige gezichtswashes doen de huid droog aanvoelen.
 
Reinigingslotions zijn emulsies op basis van water die bedoeld zijn om vuil en make-up van de huid te verwijderen. Ze zijn ideaal voor de normale en gemengde huid, maar zijn misschien té hard voor diegenen met een erg droge huid, tenzij er ingrediënten inzitten die aangepast zijn aan de droge huid.
 
Reinigingscrèmes zijn emulsies met lichte textuur op basis van olie die vuil en make-up snel oplossen en daardoor ideaal zijn voor erg droge en verouderende huid. Ze zijn veel zwaarder dan reinigingslotions en kunnen soms wat residu achterlaten op de huid wanneer ze niet volledig uitgespoeld worden.
 
Versterkende lotions worden gebruikt na de reinigingsproducten en dienen om alle sporen van reinigers te verwijderen, om de zuurtegraad van de huid te herstellen en om tijdelijk de poriën strakker en kleiner te maken. Er zijn drie hoofdtypes van versterkende lotions – verfrissers, toners en astringenten – die allen dezelfde functies vervullen, maar dan wel met verschillende formules aangepast aan de specifieke huidnoden.
 
Verfrissers hebben een laag alcoholgehalte (minder dan 4 %) en zijn ideaal voor mensen met droge, rijpe of gevoelige huid. Toners bevatten méér alcohol (gewoonlijk tussen de 4 en de 15%) en zijn bedoeld voor de normale en gemengde huid. Het sterkst zijn de astringenten , met een alcoholgehalte van wel 35 %; ze worden gebruikt bij de vette huid en de huid die vatbaar is voor acne. Ze verwijderen opgestapelde oliën van de huid.
 
Peelings (exfolianten) zijn producten die dienen om dode huidcellen in de buitenste huidlaag te helpen verwijderen. De voordelen zijn de volgende:
 
• De huid ziet er gladder uit en voelt ook zo aan.
 
• Verstopte poriën raken makkelijker open.
 
• Lager gelegen cellen komen naar de oppervlakte en het vochtgehalte van de huid verbetert.
 
• Moisturizers en behandelingen kunnen dieper doordringen.
 
• Make-up kan gelijkmatiger aangebracht worden.
 
• De bloedtoevoer naar het huidoppervlak wordt gestimuleerd.
 
Peelings bestaan in milde versie voor gebruik thuis, in medium versie voor gebruik door een schoonheidsspecialist(e) met diploma en in erg sterke versies en formules die enkel kunnen uitgevoerd worden door dermatologen en plastisch chirurgen. De twee belangrijkste types van peelingproducten zijn de mechanische peelings en de chemische peelings.
 
Volgende pagina