Méér over de huid: dingen om te onthouden

Vrouw tijdens de winter
 
Wanneer het putje winter is en de temperaturen onder nul dalen en iedereen zich goed inpakt, vergeten we soms dat klimaatveranderingen grondige effecten kunnen hebben op onze huid. Méér dan enkel gesprongen lippen en rode wangen zijn er verschillende aspecten van de winter die kunnen zorgen voor echte huidproblemen. En er zijn sommige zaken die we doen (of net niet doen) zonder te beseffen hoe schadelijk ze zijn voor onze huid.
 
Hieronder vindt u wat tips voor huidverzorging tijdens de winter en het hele jaar door, om uw huid er zo goed mogelijk te doen uitzien.
 
Droge, gesprongen lippen
 
Eén van de meest gehoorde klachten in de winter bij vrouwen (én bij mannen) is het feit dat de lippen gesprongen zijn en vol kloven zitten. De huid van de lippen is erg dun en gevoelig en kan makkelijk vocht verliezen door veranderingen in temperatuur en vochtigheid wanneer we van de koude buiten in de warmte binnen komen. Daarom moeten we de lippen beschermen VOORDAT ze beschadigd raken.
 
Maak er een gewoonte van om een lippenbalsem te gebruiken vooraleer u buitengaat. U kan die aanbrengen als basislaag onder uw lippenstift of op zichzelf om uw lippen te beschermen en hen een zachte glans te geven. Het type balsem dat u gebruikt is volledig uw eigen keuze, maar wanneer u een stiftbalsem gebruikt, verzacht die dan een beetje door de tube enkele momentjes tussen uw handpalmen te wrijven. Zo kunt u de balsem beter aanbrengen en krijgt u een betere dekking.
 
Zijn uw lippen reeds gesprongen of gekloofd, ga hen dan zo snel mogelijk moisturizen. En het is belangrijk dat u niet likt aan uw lippen. Zo verwijdert u de aangebrachte balsem en het speeksel dat door de mond geproduceerd wordt, verdampt sneller dan water zelfs (ondanks het feit dat het dikker aanvoelt) en dat maakt het probleem alleen maar erger.
 
Droge, jeukerige huid
 
Een andere winterse klacht is het toenemen van droogheid en jeuk van de huid. Dit wordt veroorzaakt door dezelfde veranderingen in temperatuur en vochtigheid als bij de gesprongen lippen. En nog maar eens is de oplossing bescherming. Een goede beschermende lotion of moisturizer zal uw huid gehydrateerd houden en zal huid die reeds droog is en jeukt gaan kalmeren.
 
Sommige mensen zien één van de waarschuwingstekenen van droog wordende huid in de winter over het hoofd: vooraleer de huid droog wordt of begint te jeuken, voelen mensen dat de huid zich aanspant wanneer ze van de koude in de warmte komen. Dit betekent dat het vocht in de oppervlaktelagen van de huid verdampt wordt en u zou op dat moment moisturizer moeten gebruiken en uw huid beschermen vooraleer het probleem verergert.
 
Zweten
 
Zweten is niet iets dat met één seizoen te maken heeft, maar tijdens de winter wordt dit probleem nogal vaak vergeten. De meeste mensen associëren zweten namelijk met hitte en zomerse activiteiten. De waarheid is dat veel mensen in de winter net zo zweten als tijdens de zomer, want ze zijn vaak goed ingepakt om zich te beschermen tegen de kou en houden lichaamswarmte vast. Dit is vooral het geval bij mensen die fysieke activiteiten doen buitenshuis tijdens de winter: houthakken, sneeuwruimen enz…
 
Deze transpiratie kan resulteren in het verlies van wel 2 liter water per uur. Het is belangrijk om uzelf gehydrateerd te houden, vooral tijdens de winter, want vaak beseft u niet dat u water aan het verliezen bent. Zo voorkomt u ook droge huid en gesprongen lippen en hebt u het ook warmer. Wanneer uw vocht op peil blijft, gaat uw bloed overvloedig stromen en wordt uw lichaamswarmte zo beter verdeeld.
 
Neem uw lichaamsgewicht en deel dit door 16 om te weten hoeveel glazen water van 25 cl u normaal gezien dagelijks nodig hebt. Voeg twee glazen water toe op dagen dat u inspannende arbeid levert. Uw lichaam zal u dankbaar zijn.
 
Volgende pagina