De oorzaken van spataderen

Bovenbeen met spataderen
 
De benen ondergaan zeker heel wat slijtage in de loop der jaren door het wandelen, het dragen van het lichaamsgewicht en ook door bijkomende oefening. Mannen willen hun benen liefst zo gespierd mogelijk, terwijl vrouwen de nadruk leggen op benen die niet te dik en niet te dun zijn. Voor vrouwen zijn benen niet enkel een erg belangrijk deel van hun anatomie, ze zijn eveneens een belangrijk modeaccessoire.
 
Soms verschijnen verschillende onregelmatigheden, zoals spataders, op de benen van een vrouw. Sommige mensen denken dat dit soort aderen gewoonlijk bij oudere dames voorkomt omwille van problemen met de bloedsomloop. Wel, dit is slechts gedeeltelijk waar. Spataderen worden inderdaad deels veroorzaakt door problemen met de bloedsomloop, maar ze kunnen eveneens voorkomen bij dames die helemaal nog niet zo oud zijn.
 
Dit gebeurt gewoonlijk bij vrouwen die meerdere zwangerschappen achter de rug hebben. Spataderen worden veroorzaakt wanneer té veel druk wordt gelegd op de aders in de benen, gewoonlijk door gewichtstoename in een erg korte tijdsperiode (wat het geval is bij een zwangerschap). Wanneer deze druk er is, wordt de bloedsomloop in de aderen aangetast. In een inspanning om het bloed succesvol door de aderen te laten stromen, zullen de aderen opzwellen.
 
Spataders zijn makkelijk te herkennen. Ze bevinden zich aanzienlijk boven het huidoppervlak en komen gewoonlijk voor bij het onderste deel van de benen. Bovendien zijn ze donker groenachtig blauw of blauwachtig paars van kleur. Het is belangrijk om op te merken dat deze aderen niet enkel veroorzaakt worden door een zwangerschap. Ze worden nogal vaak veroorzaakt door obesitas en ironisch genoeg door oefening of lange periodes van inactiviteit.
 
Hoe kunt u deze spataders voorkomen? In het geval van een zwangerschap is het erg belangrijk om geschikt schoeisel te dragen. Dit betekent schoenen die comfortabel zijn, maar ook de juiste hoeveelheid steun bieden. Bovendien leggen zwangere vrouwen best hun voeten op een voetbankje of steuntje wanneer ze rusten. Dit helpt om het bloed goed te doen vloeien en zo blijven de aderen gezond.
 
Wanneer een vrouw spataderen krijgt door zwaarlijvigheid, dan moet ze eerst gewicht verliezen vooraleer de spataderen kunnen behandeld worden. Een dieet dat rijk is aan vruchten, groenten en vezels, net als het drinken van veel water en op een passende manier oefeningen doen, kunnen een vrouw helpen op het juiste pad zetten naar een gezond gewicht.
 
Hoe kan oefening de oorzaak zijn van dit soort aderen? Wel, wanneer een vrouw graag aan fitness doet, dan is het belangrijk om traagjes te starten en dan geleidelijk op te bouwen. Sommige vrouwen nemen een flitsende start in een poging om gewicht te verliezen en zo kunnen ze niet enkel dit soort aderen krijgen, maar eveneens bijkomende gezondheidsproblemen.
 
Inactiviteit is nog iets dat – ironisch genoeg – dit soort aders kan veroorzaken. Zitten op dezelfde plaats (bv. achter uw bureau op kantoor) is namelijk niet goed voor de bloedcirculatie.
 
Om geen spataderen te krijgen, kunt u dus best geschikt schoeisel dragen, op een correcte manier fitnessen, zorgen voor een goed gewicht en gezond eten.
 
© Modewijzer.com
Foto: Steklo/Shutterstock