De Metroseksuele Man

Metroseksuele man met coltrui
 
Een paar jaar geleden maakten we kennis met een nieuw woord via “Queer Eye for the Straight Guy” en andere gelijkaardige shows. Dat nieuw woord is “metroseksueel”. Het woord – en daarmee het steeds groter wordend aantal mannen dat het beschrijft – heeft zich over heel de wereld verspreid en is nu het mannenideaal geworden.
 
Maar wat is nu “metroseksueel”?
 
Volgens Wikipedia werd die term gelanceerd door Mark Simpson, een Brits journalist, in een artikel “Here Come the Mirror Men” gepubliceerd op 15 november 1994 in The Independent (een groot Brits dagblad). In 2002 kwam Simpson terug op zijn vorig artikel in “Meet the Metrosexual”, een essay dat hij schreef voor Salon.com. Zo werd de term bekend bij het Amerikaanse onlinepubliek.
 
Dit feit wordt natuurlijk betwist door voormalig Metro Radio presentator Mitch Murray, die beweert dat hij het was die de term gelanceerd heeft in de jaren 80 als een combinatie van “Metro Radio” en “heteroseksuelen” en zo via een woordspel tot de nieuwe naam “metroseksueel” kwam, een opvolger voor de term “yuppie”.
 
Wie nu ook de uitvinder is, het is een vaststaand feit dat de term nu gebruikt wordt om een stadsman te beschrijven die een sterk esthetisch gevoel heeft en die heel wat geld en tijd spendeert aan zijn voorkomen en levensstijl.
 
Wat maakt een man “metroseksueel”?
 
De metroseksuele man focust zijn aandacht op heel wat vlakken: modetrends, kapseltrends, haar- en huidverzorging, fysieke fitheid, voeding, populaire cultuur en binnenhuisinrichting en technologie. In veel gevallen zijn er overlappingen.
 
Het is bijvoorbeeld zo dat de recentste trendy restaurants een combinatie zijn van voeding en cultuur en als zo’n man naar de gymzaal gaat, vindt hij daar misschien ook een schoonheidsinstituut waar hij terechtkan voor haar- en huidverzorging. Laten we deze onderdelen eens wat meer in detail bekijken.
 
Modetrends
 
De metroseksuele man zal aandacht hebben voor wat tegenwoordig in is in mannenmode en zal gewoonlijk de looks incorporeren in zijn eigen persoonlijk gevoel voor stijl. Dit betekent niet noodzakelijk dat hij bergen geld zal spenderen aan designersmerken. Het betekent gewoon dat hij op de hoogte blijft van huidige trends en eventueel in outletstores op zoek gaat naar deze looks om zijn uitgaven te doen passen in zijn budget.
 
Kapseltrends/Haar- en huidverzorging
 
Deze twee onderdelen worden makkelijk gecombineerd, want je kan ze onder de noemer “verzorging” plaatsen. Hier zie je het duidelijkste verschil tussen de “metroseksuele” man en de gemiddelde heteroseksuele man. De meeste mannen denken niet veel aan verzorging, behalve dan aan het wassen van hun haar en hun dagelijkse scheerbeurt en aan een maandelijkse knipbeurt voor hun haar. En dit is dan nog het beste scenario.
 
De metroseksuele man echter zal aandacht hebben voor deze specifieke noden. Hij zal streven naar een flatterende haarsnit, hij zal zijn huid reinigen, scrubben en verzorgen met een vochtinbrengende crème om er gezonder uit te zien en te vechten tegen tekenen van veroudering. Hij zal kiezen voor nagelverzorging tijdens een manicure (EN voor pedicure) en zal oog hebben voor de probleempjes die zich van tijd tot tijd voordoen zoals voetschimmel of acne.
 
De metroseksuele man besteedt heel wat méér tijd aan zijn uiterlijk dan de gemiddelde man. Dit kan oppervlakkig en ijdel lijken, maar het is eigenlijk ook een teken van sterke zelfwaardering en –respect voor die mensen met wie hij tijd doorbrengt, want hij wil er steeds op zijn best uitzien.
 
Volgende pagina
 
(Foto: Shutterstock)