Hoe uw schoenen doen blinken

Schoenen poetsen
 
De finishing touch: blinkende schoenen
 
Het verbaast me steeds – wanneer ik een man zie die duidelijk geld en tijd gestopt heeft in leuke kledij voor een evenement – dat ik dan wanneer ik naar beneden kijk doffe, versleten schoenen zie. Maar al te vaak denken mannen dat schoenen geen wezenlijk deel uitmaken van de look. Maar wanneer een ensemble elegant is en goed past, dan trekt dit de aandacht helemaal van boven tot beneden. De twee uitersten hiervan moeten dan wel passen bij de rest van de look.
 
U zult zich toch nooit opkleden zonder ervoor te zorgen dat uw haar perfect zit? Waarom zou u dit dan ook niet doen voor uw voeten? En het is natuurlijk ook verbazend te zien hoeveel mannen eigenlijk niet weten hoe ze hun schoenen moeten poetsen. Het opblinken van schoenen is een nuttige bezigheid. Zelfs goedkope schoenen kunnen er beter gaan uitzien en langer meegaan dan gewoonlijk. Laat ons dus de koe bij de horens vatten en kijken naar de basisprincipes van het opblinken van schoenen.
 
Welke schoenen zullen blinken
 
Het is duidelijk dat u enkel schoenen met een finish in leder of vinyl kunt doen blinken – met andere woorden schoenen bedoeld om een gladde afwerking te hebben. En wees u bewust dat verschillende types en korrels van leder enkel zullen kunnen geboend worden tot specifieke glansniveaus. Lederen schoenen met een patroon dat bedoeld is voor een matte finish, zullen hoogstens tot een satijnachtige glans gaan blinken. Maar lederen schoenen ontworpen voor een gladde glanzende finish zullen kunnen opgeblonken worden tot letterlijk een spiegelachtige glans.
 
Maar hoe glanzender de finish, hoe duidelijker slijtage zal opvallen, wat het opblinken van schoenen belangrijker maakt, zodat u deze ontsierende zaken kunt bedekken en verbergen.
 
Wat u nodig hebt om schoenen te poetsen
 
Er zijn enkele basiszaken nodig voor het poetsen en boenen van schoenen. De investering is gering, maar de return groot. Hieronder een lijstje met wat u nodig hebt:
 
• Een schoenborstel (met natuurlijke haren) om stof en gedroogd vuil te verwijderen.
 
• Enkele zachte, niet pluizende doekjes (oude T-shirts werken wonderwel).
 
• Schoenpoets op basis van was in pastavorm of crèmevorm (in de kleur die past bij uw schoenen).
 
• Een doekje of borsteltje om de schoenpoets aan te brengen.
 
• Lederconditioners en beschermende oliën.
 
De schoenborstel is uw universele reinigingstool voor uw lederen schoenen. U kunt ermee tot in de plooitjes, spleetjes en naden om vuil en stof te verwijderen van de schoenen. Gewoonlijk heeft zo’n borstel een houten handvat en zou die moeten gemaakt zijn uit half harde, natuurlijke haren. Gebruik geen borstel met harde of plastieken haren, want die kunnen krassen maken op het oppervlak van het leder (vooral van glad leder) of vastraken in de naden en die verzwakken en de look van uw schoenen ruïneren.
 
Zachte doekjes die gebruikt worden voor het opblinken van schoenen moeten pluisvrij zijn, want de schoenpoets en andere producten die gewoonlijk gebruikt worden op lederen schoenen maken die tot magneet om kleine losse draadjes te verliezen. Oude T-shirts zijn ideaal hiervoor, want die zijn gewoonlijk pluisvrij en u vindt ze makkelijk in uw kleerkast.
 
De gekozen schoenpoets is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Denk er wel aan dat de pasta’s op basis van was gewoonlijk langer meegaan en voor een betere finish zorgen met een ECHT schoenblinkproces. Kies de kleur zo dicht mogelijk bij de ledertint van uw schoenen indien mogelijk. Zwart is basis voor zwart leder, maar bij het kiezen van een schoenpoetsmiddel voor bruin kiest u best de lichtere tint bruin wanneer u twijfelt.
 
Veel schoenpoetsmiddelen zijn beschikbaar met hun eigen borstel, maar wanneer dit in uw geval niet zo is, kies dan een doekje of borsteltje dat speciaal bedoeld is om schoenpoets aan te brengen. Of het nu om een borstel of spons gaat, steeds moet u de schoenpoets in alle hoekjes en spleetjes van de schoen kunnen aanbrengen.
 
Lederconditioners en beschermende producten (zoals tegen water) zijn steeds ideaal om in huis te hebben. Gewoonlijk hebben die hun eigen specifieke gebruiksinstructies, waarop staat of ze bedoeld zijn voor gebruik vóór of na het aanbrengen van schoenpoets. Ze zijn hier vermeld omdat ze een ideale aanvulling zijn voor de schoenverzorgingsroutine. Ze moeten eigenlijk deel uitmaken van uw basisuitrusting. Een passend gebruik van lederconditioners en beschermende producten kan de levensduur van uw schoenen drastisch verhogen.
 
Volgende pagina