De verschillende gezichtsvormen

Meisje dat haar gezicht verstopt in een coltrui
Foto: Shutterstock
We kennen allemaal de basisgezichtsvormen: ovaal, langwerpig, vierkant, rond, ruitvormig en de vorm van een omgekeerde driehoek. Mensen vinden het echter vaak moeilijk om deze vormen te herkennen wanneer ze een gezicht zien.
 
Sommige vormen zijn natuurlijk duidelijk, maar anderen kunnen dan weer moeilijker in te delen zijn. Onze bedoeling is hier om u enkele bekende gezichten te tonen en uit te leggen wat hen maakt tot de vorm die ze zijn.
 
Ovaal:
 
De ovalen gezichtsvorm wordt beschouwd als de ideale vorm in de schoonheids- en verzorgingssector. De reden hiervoor is dat de proporties van het ovalen gezicht betekenen dat haast elk kapsel passend is.
 
Het ovalen gezicht is ruwweg 60 % langer van kin tot haarlijn dan van wang tot wang. Deze gegevens zijn gebaseerd op wat genoemd wordt de “perfecte verhouding “ (1:1,618) en die is wereldwijd beschouwd als het esthetisch mooiste evenwicht van verhouding.
 
Jamie-Lynn Sigler met zwarte coltrui
Foto: lev radin/Shutterstock
Alfre Woodard
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Op de getoonde foto’s zien we dat Jamie-Lynn Sigler van ‘The Sopranos” en Alfre Woodard van “Desperate Housewives” klassieke voorbeelden zijn van ovalen gezichten. Hun gezichten zijn inderdaad ongeveer 60 % langer dan ze breed zijn en hebben een licht afgeronde vorm bij voorhoofd en kin. Zoals bij alle ovalen gezichten, kunnen zij kiezen voor haast elk kapsel en te zien aan het grote verschil tussen beide kapsels hier, is dit waar.
 
Rechthoekig of langwerpig gezicht:
 
De langwerpige gezichtsvorm komt ook veel voor en die wordt gekenmerkt door het feit dat hij méér dan 60 % langer is dan breed. In de praktijk is deze vorm het duidelijkst te onderscheiden en kan hij hoekig (rechthoekig) of afgerond (langwerpig) zijn.
 
Bij een langwerpig gezicht moet u een kapsel hebben dat breedte toevoegt en focust op horizontale lijnen. Bij een hoekig gezicht moet u kiezen voor zachte buigingen om te zorgen voor omlijning.
 
Sarah Jessica Parker
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Elizabeth Perkins
Foto: Joe Seer/Shutterstock
Onze voorbeelden van beroemdheden, Sarah Jessica Parker van “Sex in the City” en Elizabeth Perkins van “Weeds” hebben allebei een langwerpig gezicht, alhoewel het gezicht van mevrouw Parker langwerpiger is dan dat van mevrouw Perkins. Deze selecties werden gemaakt om te illustreren dat er variatie mogelijk is.
 
Het is te merken dat beide dames gekozen hebben voor een kapsel dat weinig volume heeft bovenaan en volheid toont aan de zijkanten. Dit helpt om de proportie van hun hoofden in evenwicht te brengen en om de illusie te wekken dat hun gezichten meer ovaal zijn.
 
Vierkant:
 
De vierkante gezichtsvorm wordt gekenmerkt door sterke hoeken aan de kin en het voorhoofd. De verhoudingen in hoogte en breedte benaderen misschien wel het ideaal, maar er zijn hier wel hoeken boven- en onderaan. In de uitgesproken gevallen is deze gezichtsvorm makkelijk te herkennen, maar vaak wordt de vierkante vorm toch voor een andere vorm genomen, tenzij de vorm natuurlijk duidelijk is.
 
Met deze gezichtsvorm moet u een kapsel kiezen met rondingen bij voorhoofd en kaaklijn met wat volume bovenaan en opzij om de hoeken van het gezicht te verzachten.
 
Amy Poehler
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Debra Messing
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Beroemdheden Amy Poehler van “Saturday Night Live” en Debra Messing van “Will and Grace” hebben beiden een vierkant gezicht. Interessant genoeg vertonen de beschikbare foto’s van deze twee sterren nu niet precies de kapsels die ik voor hen zou aanraden.
 
Bij Debra Messing zien we wél dat er een gebogen, asymmetrische pony gebruikt wordt om de hoeken van haar voorhoofd te verbergen. Het kapsel van Amy Poehler echter zet de hoekige vorm van haar gezicht alleen maar méér in de verf. Beide vrouwen hadden beter hun haar los gedragen. Losse golven zouden dan hun gezichten kunnen omkaderd hebben.
 
Volgende pagina    Laatste pagina