Een donker kleurtje krijgen

Zonnestralen met UVA en UVB
 
Vraag: Waarom krijg ik geen donker kleurtje? Ik moet veel zonnen om bruin te worden. Zou het kunnen dat ik een mineraal tekortkom?
 
Antwoord: Wat u eigenlijk mist, is melanine. Melanine is het pigment dat geproduceerd wordt door huidcellen die melanocyten heten. Wanneer ze blootgesteld worden aan de zonnestralen, in het bijzonder dan aan UV-stralen, produceren de melanocyten melanine om te voorkomen dat de huidcellen beschadigd raken. Hoe méér blootstelling aan de UV-stralen van de zon, hoe donkerder de huid wordt. Dit fenomeen kennen we onder de benaming “bruinen”.
 
Niet iedereen produceert dezelfde hoeveelheid melanine. Het is daarom dat sommige mensen tamelijk makkelijk een bruin kleurtje krijgen, terwijl anderen helemaal niet bruin lijken te worden. Aangezien u beschrijft dat u heel veel in de zon moet zitten om bruin te worden, is het duidelijk dat u niet veel melanine produceert.
 
U moet weten dat traagjes bruinen betekent dat uw huid beschadigd raakt door blootstelling aan de zon en dat uw lichaam het pigment om die beschadiging te voorkomen slechts produceert na heel wat blootstelling.
 
Een veiliger alternatief voor u dat u betere resultaten zal geven, is het gebruik van één of andere zelfbruiner. Deze producten hebben heel wat verbetering ondergaan sinds ze op de markt zijn en geven nu resultaten die er erg natuurlijk uitzien.
 
© Modewijzer.com
Foto: Tatchai Mongkolthong/Shutterstock