Voorzorgsmaatregelen voor de zonnebank

Zonnebank
 
Vraag: Binnenkort ga ik voor de eerste keer naar de zonnebank. Moet ik bepaalde voorzorgen nemen?
 
Antwoord: Ja. Eerst leert u best hoe zonnebanken werken en wat ze eigenlijk doen. U moet zich ook bewust zijn van de specifieke zonnebanken die gebruikt worden, de lampen die erin zitten en hoe u ermee moet omspringen.
 
De meeste oudere modellen van zonnebanken gebruiken gewoon UV-lampen om de huid te belichten en de melanineproductie te stimuleren. Er bestaan nieuwere modellen van zonnebanken die specifieke UVA-straling gebruiken en zelfs nog verder filteren en de meest schadelijke niveaus van UV-straling weglaten om een veilige bruining aan te bieden.
 
Voor het geval u dit nog niet weet, wil ik eerst nog zeggen dat UV-stralen in twee types bestaan Ė UVA- (verouderende stralen) en UVB-stralen (die zorgen voor het verbranden). Het zijn de UVB-stralen die zonnebrand veroorzaken en vermeden zouden moeten worden en het is daarom dat de makers van zonnebanken de UVA-zonnebanken gecreŽerd hebben.
 
Er is echter tenminste een beetje UVB-straling nodig om de melanineproductie te stimuleren en dus voor een bruin kleurtje te zorgen. De UVA-stralen zijn diegenen die binnendringen in de huid en de meeste fotobeschadiging veroorzaken (het afbreken van collageen en elastine). Zo krijgt u door blootstelling aan de zon vroegtijdige huidveroudering.
 
Als u van plan bent om onder een zonnebank te gaan liggen voor een bruin kleurtje, dan moet u weten waar u aan toe bent. Gebruik ten minste een milde beschermingsfactor om uzelf zoveel mogelijk bescherming tegen beschadiging te geven. Een factor 15 is een goed idee als u niet te weten komt welke lampen in de zonnebank van uw keuze steken.
 
Na het bruinen moet u de huid grondig behandelen met moisturizer om uitdroging te voorkomen en de huid zoveel mogelijk te helpen het hoofd bieden aan blootstelling aan straling.
 
© Modewijzer.com
Foto: Spfotocz/Shutterstock