Bruinen onder de zonnebank

Artificieel bruinen met een spray
 
Vraag: Ik denk dat ik huidtype 1 à 2 heb en ik heb geprobeerd om een bruin kleurtje te krijgen met behulp van de zonnebank. Ik pak de zaken traagjes aan en lig er slechts 10 minuutjes onder zonder te verbranden, maar ik weet echter niet of dit wel werkt. Moet ik het opgeven of moet ik volharden? Kan ik iets doen om het bruiningsproces te helpen?
 
Antwoord: Om echt eerlijk met u te zijn, kan ik u zeggen dat ik u nooit zou geadviseerd hebben om te starten met de zonnebank, mocht ik de kans daartoe gehad hebben. Vooral met uw huidtype riskeert u ernstige problemen bij blootstelling van uw huid aan UV-straling.
 
De informatie over de gevaren van bruinen is nu méér dan 10 jaar beschikbaar: een Zweedse studie uit 1994 (een land waar de mensen meestal huidtype 1 of 2 hebben) heeft aangetoond dat vrouwen tussen de 18 en 30 jaar die 10 of méér keer onder de zonnebank gingen liggen, ZEVEN keer méér kans hadden op melanoom dan vrouwen die dit niet deden.
 
Uit een andere studie bleek dat mensen die 10 keer onder de zonnebank gingen liggen, veel meer huidherstellende proteïnen hadden, wat typisch in verband gebracht wordt met beschadigde huid. Dit betekent dat de zonnebank net zo schadelijk is als de UV-stralen van de zon. In 2002 toonde een andere studie aan dat zonnebankgebruikers 2,5 keer méér risico hadden op plaveiselcelcarcinoom(de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker) en 1,5 keer méér kans op basaalcelcarcinoom (de meest voorkomende vorm van huidkanker).
 
De bruiningssector haalt twee misleidende argumenten aan. Argument nummer één is dat aangezien melanoom veroorzaakt wordt door zonnebrand, een gecontroleerde bruining helpt om melanoom te voorkomen door het opbouwen van beschermende melaninepigmenten. Argument nummer twee is dat UV-blootstelling helpt om vitamine D te doen produceren door de huid, wat borst-, prostaat- en darmkanker helpt te voorkomen. Experten weerleggen deze claims door uit te leggen dat onze voeding (vooral als we melkproducten en zalm eten) méér vitamine D produceert dan we nodig hebben. Ze leggen ook uit dat proberen om melanine te verhogen door te bruinen contraproductief is, want bruinen is net zo schadelijk voor de huid als verbranden.
 
U moet ook weten dat er veel minder zonlicht nodig is om al de vitamine D te produceren die uw lichaam zou kunnen verbruiken dan er zonlicht nodig is om te bruinen, zelfs voor de huid die het snelst bruint.
 
Mijn raad is om te zoeken naar zelfbruiners. Ofwel de professionele manier waarbij men u in een salon “bruin spuit” ofwel één van de vele producten die tegenwoordig beschikbaar zijn om u een bruine “gloed” te geven. Dit zijn lichtere formules zelfbruiners bestemd voor lichtere huidtypes. Vermijd in elk geval de donkerder tinten van zelfbruiners, want die hebben de neiging om oranje te worden op erg lichte huidtypes.
 
Begrijp alstublieft dat ik bovenstaande beweringen niet bedoeld heb om u een standje te geven in uw poging om er gezonder en vitaler uit te zien. Ik ben gewoon blij dat ik de kans heb om u een veiliger alternatief te bieden. Ik wens u het allerbeste.
 
(Noot: Bovenstaande informatie over medische studies en feiten komt van de website van de Skin Cancer Foundation en van de website van de Food and Drug Administration van de VS.)
 
© Modewijzer.com
Foto: Tcsaba/Shutterstock