Pakken, dassen en truien

Kostuum
 
Vraag: Hoe hou ik mijn (dure) wollen pakken, zijden dassen en truien in vorm?
 
Antwoord: Het is niet altijd goed om een pak vaak naar de stomerij te brengen. De chemicaliën tasten namelijk de wol van uw pak aan. Pas wanneer er vlekken op zijn of wanneer het echt vuil is, brengt u het naar de stomerij. Is het pak fel gekreukt, laat het dan gewoon stoomstrijken.
 
Maar hoe voorkomt u nu dat het pak gaat kreuken? Draag het indien mogelijk slechts één dag per week. Dan heeft het de tijd om in de kast of dressing zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen.
 
Broeken hangt u het best ondersteboven met knijpers. De broek rekt op die manier uit door het extra gewicht in de band en de kreuken verdwijnen als sneeuw voor de zon. De jas van uw pak hangt u het best op een gestoffeerde kleerhanger. Zo blijft de vorm behouden.
 
Hemden uit 100 % katoen wast u koud en zwiert u heel voorzichtig droog. Daarna strijkt u het hemd met een warm strijkijzer terwijl het nog een beetje vochtig is. Wanneer u het hemd naar de stomerij brengt, vraag dan om het lichtjes te stijven.
 
Zijden dassen hangt u op het einde van de dag ontknoopt terug op een dassenhanger. Zo kunnen de kreuken er makkelijk uitgaan. Het ergste wat een das kan overkomen, is een vlek. Wrijf bij een vlek met een droge doek op de das. Wanneer het geen vetvlek is, kunt u ook een natte doek gebruiken. Krijgt u de vlek niet zelf weg, breng de das dan naar een stomerij waar men ervaring heeft met zijden dassen, want zijde is een delicaat materiaal. Vakmanschap vereist dus!
 
Wat truien betreft, hangt het onderhoud af van het materiaal. U kunt dus best goed naar het label kijken. Staat daarop dat handwas vereist is, gebruik dan een product voor fijne was (Woolite is een goed idee) en lauw water. Week de trui enkele minuten en spoel die dan goed uit, tot alle product verdwenen is. Wring de trui zeker niet uit! Rol het kledingstuk in een handdoek. Zo wordt het vocht geabsorbeerd. De handdoek kunt u daarna gewoon uitwringen.
 
Een trui droogt het best in horizontale toestand. Hang een trui niet op een kleerhanger. Plooi hem en leg hem plat in de kast.
 
© Modewijzer.com
Foto: Antonio Gravante/Shutterstock