fashion model Modewijzer
Mode, Beauty, Kapsels & Make-up
 
pixel
pixel

foto's van kapsels


kapsels passen

pixel
Home  ›  Schoonheidsvragen  ›  Onderhoud Kledij

Verwijderen van vlekken

Vraag: Hoe verwijder ik vlekken op een passende manier?
 
Antwoord: Om te beginnen kan ik zeggen dat het van het allergrootste belang is dat u de vlek niet laat indrogen. Vervolgens is het zo dat u niet op de vlek mag wrijven, want zo wordt ze groter en dringt ze dieper in de stof.
 
U moet er eerst voor zorgen dat zoveel mogelijk van het product dat de vlek veroorzaakt, verdwijnt. Dit kunt u doen door met keukenpapier of een papieren zakdoek op de vlek te deppen. Daarna kunt u met lauw water met een beetje wasmiddel op de vlek deppen met behulp van een ontschminkwatje; gebruik een handdoek als onderlegger. Is de vlek niet weg, ga dan naar de stomerij of gebruik thuis een specifiek product. Hieronder vindt u een opsomming per vleksoort. Wanneer u een gekleurde stof behandelt, moet u eerst het product uittesten op een onopvallende plaats. Zo gaat u verkleuring tegen.
 
Overzicht per vleksoort:
 
• Balpen
Gebruik alcohol om te deppen.
 
• Bier
Gewoon wassen.
 
• Bloed
Onmiddellijk met koud of lauw water uitspoelen. Verse vlekken kunt u meestal volledig verwijderen. Oudere vlekken weekt u in een biologisch wasproduct en wast u daarna zoals gewoonlijk.
 
• Chocolade
Met de botte kant van een mesje zoveel mogelijk chocolade verwijderen. Daarna spoelen met lauw water, insmeren met vloeibaar wasmiddel en opnieuw uitspoelen.
 
• Gras
Met alcohol of melkzuur/water mengeling nat maken, met zeepwater deppen en wassen. Indien nodig bleken met bleekwater.
 
• Hars
Stoffen die mogen gekookt worden en die kleurvast zijn, deppen met wasbenzine, alcohol, terpentine of aceton en daarna wassen. Bij delicate materialen eerst de hars wegkrabben en met een vlekkenproduct behandelen. Wanneer er kringen ontstaan, het kledingstuk volledig wassen.
 
• Inkt
Afwisselend deppen met azijn en alcohol en daarna wassen. Bij wit katoen, wol en zijde, dept u met lauw water en daarna met methylalcohol, citroensap of een ammonia/witte azijn mengeling.
 
• Kaarsvet
Het kaarsvet zoveel mogelijk loskrabben en het resterende vet uit het kledingstuk strijken tussen twee papieren zakdoeken. Overblijvende vlekken met alcohol (op onderlaag) deppen. Eventueel achteraf vlekkenwater gebruiken en wassen.
 
• Kauwgom
Kauwgom onmiddellijk met ijsblokjes afwrijven of in de diepvriezer leggen en afkrabben. Oude vlekken kunt u met vlekkenwater behandelen.
 
• Koffie
Met warm water direct uitspoelen. Indien nodig in lauw water weken. Op zijde en wol: deppen met water en vloeibaar wasmiddel.
 
• Koperpoets
Eerst deppen met ammonia/zeepsop mengeling en daarna gewoon wassen.
 
• Lippenstift
Deppen met alcohol en daarna met vloeibaar wasproduct wassen.
 
Volgende pagina
 
pixelkapsels zoeken


Haarproducten bestellen

pixel
Home              Contact             Site Map             Kapsels              Kapsels Software             Vraag & Antwoord             Links Uitwisselen            Privacy Verklaring             Disclaimer