Staartjes (pigtails in het Engels)

Haar in staartjes
 
Vraag: Vanwaar komt de Engelse naam pigtails voor staartjes?
 
Antwoord: Staartjes, het kapsel waarbij het hoofdhaar in twee gelijke helften verdeeld wordt gewoonlijk op de verticale as en verzameld in een “staart” aan elke kant, hebben hun oorsprong waar u die kunt verwachten, alhoewel het gebruik van de term om te verwijzen naar een kapsel niet direct is. Staat u me toe dit even uit te leggen.
 
De term “pigtail” werd in de vroege jaren 1600 gebruikt om roltabak te beschrijven. Eén van de stappen bij de voorbereiding van de tabak was het draaien van verschillende tabaksbladeren samen in een compacte tros die dan gedroogd werd. De tros werd “pigtail” genoemd omdat die leek op het krullende staartje van het varken.
 
De term werd gebruikt om te verwijzen naar een manier om het haar te stylen in de latere jaren 1600 (en verder doorheen de jaren 1800) en werd toegepast op elk gevlochten kapsel. Staartjes werden doorheen de geschiedenis door veel verschillende mensen gedragen en vandaag nog dragen Britse advocaten pruiken met staartjes om hun positie aan te duiden.
 
Moderne kapsels met staartjes worden gewoonlijk gedragen door jonge meisjes en door vrouwen die jonge meisjeslook willen.
 
© Modewijzer.com
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock