Hoe sproetjes doen verminderen

Meisje met sproeten
 
Vraag: Wat zou ik moeten doen om mijn sproetjes te doen vervagen?
 
Antwoord: Wat u gebruikt wordt best bepaald door uzelf samen met uw dokter.
 
Sproetjes worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon (wat de melanineproductie stimuleert). Ze vormen zich wanneer de zon de melanocyten stimuleert en wanneer daarbij de melanineproductie niet gelijkmatig verloopt.
 
Omdat het effectief gaat om “door zon beschadigde huid” moet u naar een dokter voor geschikte behandeling en om er zeker van te zijn dat het gewoon sproetjes zijn, en niets ernstigers.
 
Uw dermatoloog kan een aantal behandelingen voorstellen:
 
Crèmes om te doen verbleken – Producten die hydroquinone en kojiczuur bevatten, kunnen verkregen worden zonder voorschrift. Hogere concentraties van hydroquinone (méér dan 2 %) vragen een voorschrift. Deze producten kunnen sproetjes verhelderen wanneer ze maandenlang op consequente wijze aangebracht worden.
 
Tretinoïne – Soms wordt dit gebruikt samen met andere verblekende crèmes. Tretinoïne (vitamine A zuur, Retin-A) helpt eveneens sproetjes lichter maken wanneer het gedurende een langere periode gebruikt wordt.
 
Cryochirurgie – Het lichtjes bevriezen met vloeibare stikstof kan toegepast worden om sproetjes te behandelen.
 
Laserbehandeling – Verschillende lasers, vooral diegenen die een groen licht produceren, kunnen sproetjes op een veilige en doeltreffende manier verhelderen en verwijderen. Net zoals cryochirurgie is dit een veilige methode met een grote kans op succes en een klein risico op littekenvorming.
 
© Modewijzer.com
Foto: Nikolai Kazakov/Shutterstock
 
Méér vragen en antwoorden