Behandeling van spataderen

Been met spataderen
 
Vraag: Welke mogelijkheden zijn er om spataderen te laten verwijderen?
 
Antwoord: Er zijn tegenwoordig verschillende technieken om spataderen te behandelen. De meest gebruikte methode heet sclerotherapie.
 
Bij deze techniek spuit de dokter een oplossing in de aderen die de aderen doet zwellen en dichtplakt. De bloedtoevoer stopt en de aderen worden een soort littekens. Het lijkt dus of de aderen weggespoten zijn. In een paar weken tijd zouden de aderen moeten weg zijn. Soms is er méér dan één behandeling nodig.
 
Een andere behandelingsmethode heet laserchirurgie. Een krachtige laserstraal wordt op de ader gericht, waardoor die traagjes kleiner wordt en verdwijnt. Deze behandeling kan erg pijnlijk zijn, want de aderen worden letterlijk verbrand en de meeste spataderen hebben twee tot vijf behandelingen nodig.
 
Spataderen kunnen ook chirurgisch behandeld worden. Bij de meeste chirurgische ingrepen zijn slechts kleine insnijdingen nodig en zo worden de aderen uit de benen verwijderd.
 
In sommige gevallen is alles wat ingewikkelder en terwijl in een minderheid van de gevallen de patiënt zijn gewone routine al de volgende dag kan terug opnemen, vragen meer ernstige gevallen wel een paar maanden herstel.
 
© Modewijzer.com
Foto: Gballgiggsphoto/Shutterstock
 
Méér vragen en antwoorden