Zwart dat verbleekt & weefselkleuring

Vrouw met een zwart T-shirt
 
Vraag: Mijn zwarte T-shirts zijn aan het verbleken. Hoe krijg ik hen opnieuw pikzwart?
 
Antwoord: Als de T-shirts uit 100 % katoen gemaakt zijn, dan is de eenvoudigste methode het kopen van zwarte weefselkleuring. U kleurt de T-shirts dan gewoon opnieuw om de diepzwarte kleur terug te hebben.
 
Dit werkt misschien niet bij gecombineerde materialen, want synthetische vezels vragen vaak speciale kleurmethodes om de kleur aan de vezels te binden.
 
Hieronder vindt u wat tips voor een goed kleurresultaat.
 
Als u dit voor het eerst doet, volg dan goed de richtlijnen op de verpakking. De meeste producten vereisen een mengeling van de kleuring met warm water om te verzekeren dat de kleuring volledig oplost en de penetratie van de kleuring in de vezels van het materiaal sneller gaat.
 
U kan reeds vier tot vijf kopjes zout per 4,5 liter water doen om het water en de stof “voor te verzachten” en een gelijkmatige pigmentatie van het materiaal te verzekeren, tenzij op de verpakking staat natuurlijk dat de kleuring dit al doet. Dit zal gewoonlijk resulteren in een rijker kleurresultaat.
 
Nadat het materiaal de aanbevolen hoeveelheid inwerktijd gehad heeft, kunt u een kopje azijn per 4,5 liter water toevoegen aan de kleurmengeling om de kleur in te sluiten. Zorg ervoor dat het kledingstuk daarna tenminste nog 15 minuten weekt voor de beste resultaten.
 
Jammer genoeg kunt u met polyester-katoen mengelingen zelden goede resultaten bekomen met een doe-het-zelfkit. De meeste gemengde materialen (die polyestervezels bevatten) vereisen professionele kleuring.
 
© Modewijzer.com
Foto: Andrewshots/Shutterstock