Adolescentenleed en huidstriemen

Huidstriemen op de bovenarm
 
Vraag: Ik ben een jongen van 20 jaar en heb heel wat huidstriemen op mijn schouders, rug enz… Ze verschenen plotseling toen ik pas twee maanden 19 was. Bestaat er een ander hulpmiddel om ze te verwijderen dan plastische chirurgie? Indien ja, dan wil ik dit graag zo vlug mogelijk weten.
 
Antwoord: Huidstriemen komen vaak voor bij adolescenten en zijn gewoonlijk het gevolg van groeispurten. Meisjes zullen die striemen soms ontdekken op hun borstkas, omdat hun borsten snel beginnen te groeien of op hun heupen en dijen, want ook dit zijn zones die zich ontwikkelen. Jongens constateren deze striemen op hun rug en schouders, want dit zijn de delen die breder worden wanneer het lichaam zich ontwikkelt.
 
Huidstriemen kunnen ook voorkomen telkens er snelle groei is in het lichaam. Snelle gewichtstoename, zwangerschap, bodybuilding enz… kunnen er allemaal voor zorgen dat er huidstriemen ontstaan. De huidstriemen zijn eigenlijk een soort littekens die ontstaan door de afscheiding van de lagere huidweefsels onder de huidoppervlakte, te wijten aan het uitzetten van weefsels onder de huid.
 
Nieuwe huidstriemen zien er gewoonlijk roze of rood uit en kunnen na verloop van tijd zilverkleurig worden. (Ze kunnen een tweetal tinten lichter zijn dan de normale huidskleur.) Aangezien ze vaak voorkomen, bestaan er een aantal “remedies” voor huidstriemen (crèmes, lotions, vitaminebehandelingen enz…).
 
Lotions, gels en crèmes die vitamine E bevatten, kokosboter en andere vochtinbrengende en verzachtende middelen kunnen de huid misschien zacht en soepel maken, maar ze doen eigenlijk niets aan de oorzaak of huidige textuur van de huidstriemen. Huidstriemen ontstaan wanneer de huid uitgerekt wordt door snelle groei of onderhuidse weefsels, zoals groeispurten in de puberteit of zwangerschap. Het uitrekken van de huid veroorzaakt afbreken van de bindweefsels van de huid en resulteert in huidstriemen.
 
Er bestaan crèmes op voorschrift die tretinoïne bevatten (ook bekend als Retinol A), iets wat misschien het uiterlijk van huidstriemen kan verminderen, maar dan enkel wanneer de crèmes gebruikt worden vooraleer de striemen verkleuren van roze of rood naar grijs.
 
Misschien kunt u ook eens met uw dokter praten over behandelingen als lasertherapie en microdermabrasie, want ook die methodes kunnen het uiterlijk en de hardnekkigheid van huidstriemen verminderen, maar vooral met lasertherapie zijn de resultaten gemengd. Los van welke behandelingsmethodes u interesseren, zal u toch met uw dokter moeten praten voor echte resultaten.
 
© Modewijzer.com
Foto: Denis Val/Shutterstock
 
Méér vragen en antwoorden