Stompe schaar en gespleten haarpunten

Kapper die de punten van lang haar bijknipt
 
Vraag: Ik heb gehoord dat haar knippen met een stompe schaar resulteert in gespleten haarpunten. Is dit waar?
 
Als ik heel veel gespleten haarpunten krijg (en ik denk dat dit het geval zal zijn), betekent dit dan dat ik mijn kapster moet vragen hoe vaak zij haar schaar slijpt?

 
Antwoord: Het is inderdaad zo dat het gebruik van een stompe schaar kan gespleten uiteinden tot gevolg hebben (net zoals het gebruik van een scheermes op sommige ruwere en krullende haartypes) en u zou u hiervan bewust moeten zijn als mogelijke oorzaak van uw probleem met gespleten haarpunten.
 
Als u merkt dat de schaar van uw kapster lijkt te “buigen” op uw haar of tegen uw haar trekt, dan vraagt u haar misschien best eens of haar schaar wel scherp is. De meeste kappers zijn zich hier wel van bewust en doen een extra inspanning om ervoor te zorgen dat hun scharen steeds scherp zijn.
 
U moet echter ook weten dat het gebruik van stylingproducten op basis van alcohol en het veel borstelen van het haar eveneens kunnen leiden tot gespleten haarpunten. De producten op basis van alcohol drogen het haar uit, zodat het kan kraken en splijten en het borstelen zorgt voor spanning op het haar wanneer het door de honderden haartjes van de borstel gaat. De uiteinden van het haar springen van voor naar achter en kunnen uitrafelen zoals een vlag in de wind gedurende lange tijd.
 
Het probleem is dat de gevolgen van zo’n zaken zich opstapelen en terwijl u misschien het probleem niet opmerkt gedurende verschillende dagen of weken, kan uw haar een “breekpunt” bereiken en plots veel meer beschadigd lijken dat enkele dagen voordien.
 
Los van het bespreken van de stompe schaar met uw kapster, moet u zorgen dat u producten die alcohol bevatten gaat vermijden en het haar alleen maar borstelt tot het glad en klitvrij is. Het “elke avond 100 keer borstelen van het haar” is slechts een mythe en kan ervoor zorgen dat u beschadigd haar en kroeshaar krijgt.
 
© Modewijzer.com
Foto: Ravil Sayfullin/Shutterstock
 
Méér vragen en antwoorden