Denim - Jeans

Vrouw die in jeans gekleed is
 
Vraag: Vanwaar komen de namen jeans en denim? Hoe kan ik jeans wassen en mooi houden?
 
Antwoord: “Denim” is afkomstig van het Franse “serge de Nîmes” (zaklinnen uit Nîmes, een stad in het zuiden van Frankrijk). Later sprak men over “de Nîmes”, wat algauw “denim” werd. Deze bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof werd voor het eerst vervaardigd voor de veehoeders uit de Camargue. Tegenwoordig gebruikt men deze stof voor jeansbroeken.
 
Het woord “jeans” komt van de Italiaanse stad Genua, Gênes in het Frans. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort heette in het Frans “bleu de Gênes” (Genuaans blauw). Zo werd het “blue jeans” oftewel “jeans”.
 
Die broeken kwamen via emigrantenschepen in Noord-Amerika terecht en werden daar aanvankelijk gedragen door arbeiders en cowboys. We schrijven eind 19e eeuw. In de 20ste eeuw veroverde de jeansbroek Europa. Voor het eerst was er een kledingstuk dat zowel door mannen als door vrouwen gedragen werd. Naast broeken ontstonden er ook shirts, jasjes, jurkjes enz…
 
Denim is bijzonder sterk en heeft een hoge scheur- en slijtvastheid. Het is huidvriendelijk en heeft een goede vochtopname. Denim kan zowel in de zomer als in de winter gedragen worden. Echt indigo-denim geeft bij elke was kleur af.
 
Wat het onderhoud betreft: denim kan zeker in de wasmachine, wel best binnenstebuiten wassen. Het best gebruikt u een vloeibaar wasmiddel en stop u het kledingstuk niet in de droogkast. Katoenen denim kan heet gestreken worden, stretch-denim op matige warmtestand. Let zoals steeds op de specifieke wasvoorschriften van het kledingstuk in kwestie.
 
© Modewijzer.com
Foto: Dean Drobot/Shutterstock