Is bruinen gevaarlijk?

Zonnebank om te bruinen
 
Vraag: Hallo. Ik stel deze vraag voor mijn werk. Ik werk in een zonnebankcenter en ik heb drie vraagjes die ik maar niet kan beantwoorden. Hier komen ze.
 
- Bruinen is gevaarlijk voor tieners …
 
- Bruinen is een teken van huidbeschadiging …
 
- Bruinen is zoals een sigaret voor uw huid …
 
Alvast bedankt.

 
Antwoord: Wat u hier hebt, zijn geen vragen, maar beweringen, die inderdaad waar zijn. Bruinen IS gevaarlijk, niet enkel voor tieners, maar voor iedereen. Bij bruinen wordt de huid blootgesteld aan UV-straling en dat maakt de huid dunner en dus minder in staat tot herstel en vatbaarder voor verzakking en rimpels. En langdurige UV-blootstelling werd al gelinkt aan verschillende vormen van huidkanker, inclusief melanoom, wat fataal kan zijn.
 
Ultraviolet licht wordt verdeeld in twee types. UVB-stralen kunnen de buitenste huidlaag verbranden. UVA-stralen dringen dieper door en kunnen het binnenste bindweefsel slapper maken. Denk eraan dat de tijd van blootstelling een invloed heeft op het verbranden en dat uw leeftijd op het moment van blootstelling eveneens belangrijk is. Studies hebben aangetoond dat kinderen en adolescenten méér schade ondervinden dan volwassenen bij éénzelfde aantal UVB-stralen. Hoe vroeger u start met bruinen, hoe vroeger de huidbeschadiging kan optreden.
 
De UVB-stralen in het zonlicht en in sommige zonnebanklampen zorgen ervoor dat de huid een bruin kleurtje krijgt door de melanocyten in de huid te beïnvloeden. Deze melanocyten veroorzaken melanine en die helpt om de huid te beschermen tegen UV-straling. De melanine kan echter gewijzigd of vernietigd worden door grote, frequente dosissen UV-straling. Zelfs UVA-stralen beschadigen de huid aangezien ze dieper binnendringen en de collageen- en elastinevezels kunnen slapper maken, wat kan zorgen voor rimpels en verzakte huid. Bruinen betekent dus dat uw huid gewijzigd wordt door de UV-straling waaraan u ze blootstelt. Hoe méér straling, hoe méér beschadiging.
 
Studies tonen eveneens aan dat té veel blootstelling aan UV-straling ook de retina (het netvlies) van de ogen kan beschadigen. Een te grote blootstelling kan de cornea (het hoornvlies) verbranden en als dit herhaaldelijk gebeurt over een periode van jaren, kan de structuur van de lens zodanig veranderen dat ze gaat vertroebelen en cataract ontstaat, wat kan leiden tot blindheid als de aandoening onbehandeld blijft.
 
Tot slot kan het langetermijneffect van UV-straling op de huid het ontwikkelen van huidkanker zijn. Zowel UVA- als UVB-stralen werden al aan kanker gelinkt – inclusief basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, zaken die behandeld kunnen worden als ze vroeg ontdekt worden en ook kwaadaardig melanoom, wat fataal kan zijn als het niet op tijd wordt gedetecteerd.
 
Bovenstaande informatie is afkomstig van officiële instanties die zich bezighouden met zonnebanken en het gebruik ervan.
 
© Modewijzer.com
Foto: Pavel Rumme/Shutterstock