Schminkallergie

Vrouw met lang haar
 
Make-up en allergische reacties
 
Allergisch voor schmink? Het bestaat. Niet zelden zijn mensen allergisch voor een bestanddeel van een dagelijks gebruikt product. Vaak gaat het dan om parfum of bewaarmiddel in make-up.
 
Voor het eerst verlaat een tv-gezicht het scherm door een schminkallergie. Sigrid Spruyt heeft na 17 jaar zelf besloten om niet langer het VRT-journaal te presenteren omwille van deze aanhoudende huidaandoening.
 
Wie allergisch reageert op één of meerdere producten, krijgt meestal eczeem op wangen en oogleden. Vaak komen daarbij nog een lopende neus en ogen die gaan tranen. Eens de make-up verwijderd is, verdwijnen ook de symptomen.
 
Om te weten of u last hebt van contactallergie en om te weten te komen voor welke producten u dan precies allergisch bent, kunt u een aantal tests laten uitvoeren door een dermatoloog.
 
Is het resultaat een allergie voor één bepaald bestanddeel, dan vermijdt u dit gewoon. Bent u echter allergisch voor meerdere courante producten, dan ligt dit natuurlijk heel wat moeilijker. En het is ook zo dat het probleem verergert naarmate u veroudert. Het best laat u dan make-up achterwege.
 
In het geval van televisie is dit echter geen optie. “Naturel” presenteren is onmogelijk. Op tv wordt omwille van de felle belichting speciale make-up gebruikt die veel dekkender, zwaarder en dikker is dan gewone make-up. Deze maquillage vergt dus heel wat méér van de huid. Nieuwsankers worden onmiddellijk na de opnames ontschminkt. Alleen wanneer er niet veel tijd is tussen twee opnames blijft de make-up op hun gezicht, want lange tijd deze speciale make-up op het gezicht hebben, zou zorgen voor irritatie.
 
Allergisch voor schmink? Met wat creativiteit bestaat er dus een oplossing voor uw probleem. Alleen niet wanneer u nieuwsanker bent.
 
© Modewijzer.com
Foto: Luis Molinero/Shutterstock