Er blijven goed uitzien

Stijlvolle vrouw van middelbare leeftijd
 
Huid, rimpels en make-up
 
Bij om het even welke discussie over veroudering heeft men het eerst en vooral over huidverzorging. En wanneer mensen praten over de “tekenen van veroudering”, dan denken ze direct aan rimpels. De cosmetische industrie spendeert elk jaar tonnen geld aan het produceren van en reclame maken voor alweer de nieuwe trendsetter in antiverouderingsproduct voor de huid. En vrouwen van over heel de wereld proberen alles om er jonger uit te zien en zich ook zo te voelen.
 
Maar vooraleer we het hebben over de manieren om er jonger uit te zien, zullen we eerst even uitleggen hoe leeftijd een invloed heeft op onze huid. Elke huid bevat proteïnen die collageen en elastine genoemd worden. Collageen geeft stevigheid en rondheid aan de huid, terwijl elastine zorgt voor veerkracht. Naarmate we verouderen, breken de proteïnen af en begint de huid vaak op natuurlijke wijze stevigheid en veerkracht te verliezen. En bovendien is het zo dat bij vrouwen die een dikke laag vetcellen hebben over hun hele lichaam, het verouderen ervoor zorgt dat deze vetcellen krimpen en zo verzakkingen en rimpels veroorzaken.
 
Omgevings- en voedingsfactoren kunnen een rol spelen in het versnellen van deze afbreuk van collageen en elastine. Blootstelling aan de schadelijke zonnestralen, vervuiling, slechte voeding, ziekte, roken, alcohol … allen kunnen ze schade toebrengen aan de huid en kunnen ze u er jaren ouder doen uitzien dan u in werkelijkheid bent. U kunt nog deze beschadiging vermijden en zelfs gedeeltelijk herstellen door op volgende zaken te letten:
 
Voeding: Een goede gezonde voeding is erg belangrijk voor een gezonde huid. Eet zaken die rijk zijn aan vitamine A en bètacaroteen (melk, kaas, room, boter, eieren, lever, donkere bladgroenten, donkere citrusvruchten en abrikozen, kantaloep, wortels, pompoen en zoete aardappelen). Probeer vitamine A en bètacaroteen uit voeding te halen en niet uit supplementen, want die zouden kunnen toxisch worden wanneer ze niet juist gedoseerd zijn. Vitamine C is eveneens belangrijk voor het immuunsysteem en helpt om het lichaam te herstellen van kwetsuren en ziekte door het proteïne metabolisme te vergemakkelijken.
 
Reiniging: De huid reinigen is dan misschien niet steeds even gezond, maar huid met verstopte en vuile poriën zal dat zeker ook niet zijn. Er bestaan veel reinigers en u kunt een product kiezen volgens uw eigen voorkeur. U moet uw huid minstens twee keer per dag reinigen, vooral vóór het slapengaan om het vuil van de hele dag en sporen van make-up te verwijderen.
 
Aarzel niet om het reinigingsproces nogmaals te herhalen bij de minste twijfel, maar spoel uw huid wel STEEDS grondig. Sporen van reinigingsproduct kunnen namelijk soms méér vlekken veroorzaken dan het niet wassen van uw gezicht. Gebruik achteraf wel een middel (astringent) om de poriën aan te spannen. Een ander trucje daarvoor is het gezicht eerst spoelen met warm water en daarna met koud water.
 
De zon: Zonder zonneschijn zou onze wereld koel, donker en levenloos zijn. Maar we moeten opletten voor té veel blootstelling aan de zon omwille van de schadelijke UV-stralen. De ultraviolette stralen van de zon bestaan in twee vormen: UVA- en UVB-stralen. UVA-stralen (verouderende stralen) vertegenwoordigen 90 à 95 procent van alle zonnestralen en dringen diep in de huid en verwoesten daarbij collageen en elastine, wat leidt tot rimpels en verzakte huid.
 
UVB-stralen (stralen die verbranden) dringen niet zo diep in de huid als UVB-stralen, maar ze veroorzaken wel zonnebrand. Ze hebben een invloed op de melanocyten (huidcellen), die melanine produceren om te beschermen tegen de zonnestralen. Eén positief effect van zonneschijn is dat die ervoor zorgt dat de huid haar eigen vitamine D produceert.
 
Alcohol en roken: Deze twee verslavingen eisen een serieuze tol voor de huid (en niet voor de huid alléén). Door te roken kan onze huid geel en dof worden, terwijl de vorming van lijntjes rond de mond versterkt wordt. Alcohol doet de haarvaten in de huid uitzetten, waardoor er sneller kneuzingen en verkleuringen optreden. Alcohol dehydrateert eveneens het lichaam en dat kan de huid verder beschadigen. Als u tóch tabak en alcohol wenst te verbruiken, doe het dan zeker met mate.
 
Nu u weet welke factoren de ogenschijnlijke leeftijd van uw huid positief of negatief kunnen beïnvloeden, is het tijd om te spreken over make-up en de rijpere vrouw. Veel vrouwen leren als tiener van een ouder familielid hoe ze make-up moeten aanbrengen. En daarna wordt het routine en gaan ze zelden afwijken van de geleerde techniek. Dit kan u echter ouder doen lijken dan u eigenlijk bent. Zoals bij mode, moet u uw make-uptechniek steeds up to date houden. Breng uw make-up eveneens spaarzaam aan, want niets doet u er ouder uitzien dan een dikke laag maquillage.
 
Bovendien kunnen zaken zoals huidtint, haarkleur en oogkleur gaan verbleken met de tijd (of verdonkeren, maar gewoonlijk is het verbleken). Dit betekent natuurlijk dat uw make-upkleuren moeten wijzigen. De kleuren van uw foundation, oogschaduw, blush en lippenstift waren misschien wel ideaal toen u 25 was, maar op uw 40ste of 50ste zijn die misschien te donker en fond de teint die te donker is zal elk lijntje en elke rimpel gaan beklemtonen. En dit is natuurlijk tegenovergesteld aan de bedoeling van make-up. Nog een tip: test uw make-up steeds vooraleer u die koopt.
 
Als algemene regel kunnen we stellen dat, naarmate u ouder wordt, u best voor zachtere tinten kiest. Doe dus die kersenrode lipstick uit uw tienertijd maar aan de kant en probeer eens een stofferig roze of roodachtig roze lippenstift. Kies eveneens voor zachtere kleuren voor uw ogen en wangen. Vermijd vooral voor de ogen donkere oogschaduw en felle of veelkleurige effecten. Gebruik tot slot een transparant poeder om uw make-up af te werken. Zo voorkomt u glans en verzacht u het geheel. En zo worden ook de rimpels verzacht en ziet u er dus jonger uit.
 
Wat hebben we hier nu geleerd? Wel, de beste manier om jonger te lijken is goed zorgen voor uw huid. U kunt dit doen door een goede reiniging en voeding en door schadelijke activiteiten te vermijden. Door hier aandacht voor te hebben en door cosmetica op een verstandige manier te kiezen en te gebruiken, kunt u uzelf er veel jonger doen uitzien dan u echt bent.
 
© Modewijzer.com
Foto: Goodluz/Shutterstock