Pigmentvlekken op de huid

Huid met pigmentvlekken
 
De meesten onder ons zijn zich volledig bewust van het feit dat de huidkleur en –tint ( en ook de manier waarop de huid reageert op blootstelling aan de zon) bepaald wordt door huidcellen die pigmentatie gekend als melanine produceren. De hoeveelheden melanine in de huid geven ons allerlei huidtinten – alles van lichtivoor tot heel donker zwart. De verschillende etnische groepen hebben elk “typische” melanineniveaus en krijgen zo het kleurtje dat bepalend is voor hun ras.
 
Er zijn echter factoren en toestanden die kunnen resulteren in een abnormale melanineproductie. Er zijn genetische anomalieën die kunnen een gebrek aan pigmentatie tot gevolg hebben – albinisme – en er zijn enkele zeldzame ziektes – zoals de ziekte van Addison – waarbij de huid een bruin kleurtje krijgt zonder blootstelling aan de zon.
 
Er zijn ook veel voorkomende factoren die huidverkleuring kunnen veroorzaken – sommige schimmelinfecties kunnen zorgen voor lichte of donkere vlekken, blootstelling aan de zon kan sproetjes en moedervlekken als gevolg hebben, veroudering kan eveneens voor donkere vlekken zorgen en zelfs sommige geneesmiddelen kunnen huidverkleuring veroorzaken.
 
De behandeling van deze verkleuringen en pigmentvlekken variëren en de éne behandeling is al doeltreffender dan de andere. Hieronder vindt u enkele van de meer gebruikelijke pigmentvlekken met hun oorzaken.
 
Melasma:
 
Melasma is een tamelijk veel voorkomende aandoening die donkere, puisterige vlekken veroorzaakt op het gezicht. De vlekken verdonkeren wanneer ze blootgesteld worden aan de zon en zullen vaak bruin zijn in de zomer en verbleken in de winter. Mannen hebben soms wel last van melasma, maar het is een aandoening die gewoonlijk vrouwen treft en dan in het bijzonder vrouwen die de pil of een hormoonpreparaat nemen of vrouwen die zwanger zijn. Wanneer ze voorkomt bij zwangere vrouwen heet deze aandoening chloasma (zwangerschapsmasker) en verdwijnt ze vaak wanneer de baby geboren is.
 
Vrouwen met chloasma moeten na de geboorte verschillende maanden wachten vooraleer ze een cosmetische behandeling mogen overwegen. Vrouwen die de pil nemen en last hebben van melasma spreken best met hun dokter over een andere vorm van anticonceptie. Maar het veranderen van pil zal gewoonlijk geen effect hebben op de melasma die u reeds hebt. Uw dermatoloog zal misschien een bleekcrème of een peeling voorschrijven.
 
Zonnevlekken (lentigos):
 
Zonnevlekken staan ook bekend als leeftijdsvlekken of levervlekken. Het zijn platte bruine verkleuringen van de huid die voorkomen op plaatsen die aan de zon blootgesteld worden, zoals de achterkant van de handen of het gezicht. Deze onschadelijke verkleuringen hebben niets te maken met hoe oud u bent en hoe goed uw lever functioneert. Ze zijn het resultaat van jaren blootstelling aan de zon en worden veroorzaakt door een plaatselijk toenemen van cellen die pigment produceren. De dermatoloog zal de vlekken misschien bevriezen of met de laser verwijderen.
 
Postinflammatoire hyperpigmentatie:
 
Postinflammatoire hyperpigmentatie is het gevolg van een ontsteking van de huid. Acne kan dit veroorzaken, evenals insectenbeten, brandwonden, littekens en eczeem. Chemische peelingen of laserbehandelingen kunnen ook hyperpigmentatie als gevolg hebben bij gevoelige personen. Zelfs ogenschijnlijk onschuldige zaken zoals het waxen van benen en electrolyse kunnen hyperpigmentatievlekken op de huid achterlaten.
 
De graad van hyperpigmentatie hangt af van het lichaamsdeel waar deze aandoening voorkomt. Verkleuring van de romp en het lagere lichaam heeft de neiging om veel donkerder te zijn dan verkleuring die optreedt in het gezicht. Hoe donkerder uw huid, hoe vatbaarder u bent voor hyperpigmentatie. De dermatoloog kan aanbevelen om bleekcrèmes voor te schrijven, eventueel gevolgd door een peeling.
 
Moedervlekken:
 
Moedervlekken worden best gerust gelaten of weggesneden. Dit zal steeds een litteken achterlaten. Hebt u een moedervlek die enig teken van verandering vertoont – groter, donkerder, ontsteking – dan moet u dat onmiddellijk aan uw dokter zeggen. U moet er ook een gewoonte van maken om de moedervlekken op uw lichaam regelmatig te controleren.
 
Behandelingen:
 
De meeste verkleuringen kunnen op verschillende manieren behandeld worden – lasertherapie, chemische peeling, bleekcrèmes op voorschrift enz… Deze methodes zijn in mindere of meerdere mate doeltreffend, afhankelijk van het type verkleuring dat behandeld wordt. Er bestaan ook veel producten die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn en die beweren leeftijdsvlekken en andere verkleuringen lichter te maken.
 
Het probleem met deze producten zonder voorschrift betreft het verwachtingspatroon. Mensen die deze zaken uitproberen verwachten vaak méér dan het product kan bieden. Deze producten zullen ook nooit hetzelfde resultaat hebben als een product dat enkel met een voorschrift verkrijgbaar is. De zaken die vrij te verkrijgen zijn hebben trouwens enkel resultaat bij de lichtere gevallen van verkleuringen.
 
U moet ook zorgen dat u volledig op de hoogte bent van de bijwerkingen en hersteltijd van de cosmetische methode die u overweegt. Veel van de ernstige vormen van verkleuring vereisen meerdere behandelingen van lasertherapie of chemische peelings vooraleer echte resultaten kunnen verwacht worden. De herstelperiodes tussen de behandelingen en de kostprijs van meerdere behandelingen kunnen veel groter uitvallen dan verwacht en dit moet steeds vooraf goed overwogen worden.
 
©Modewijzer.com