Waarom parfum zo populair werd

Flesje parfum
 
Dit is een vraag die vaak gesteld wordt door velen onder ons die allergisch zijn voor sterke parfumgeuren. Misschien is het zo dat het geloof dat parfum werkt als een afrodisiacum (drift opwekkend middel) kan wedijveren met andere meer praktische redenen om deze aroma’s te gebruiken.
 
Historisch gezien gaat parfum terug tot in de tijd van de Egyptenaren. Zij vermengden smeulende hars en hout en gebruikten dit mengsel bij hun religieuze ceremonieën. Geloofd werd dat parfums de goden behaagden en dat de Egyptenaren zo een betere plaats in de volgende wereld zouden verkrijgen.
 
Dit diep spirituele volk was zo bezorgd over het gunstig stemmen van de goden dat containers met verschillende parfums bij de begraafplaats geplaatst werden. Een bewijs van de sterkte van het gebruikte parfum was er toen het graf van koning Toetanchamon open gemaakt werd en de geur zich door de open deur verspreidde. De geur was reeds méér dan 3000 jaar aanwezig!
 
In latere tijden deed het verhaal de ronde dat Napoleon – keizer van Frankrijk – een brief schreef naar zijn geliefde Josephine waarin hij haar vertelde dat hij binnen de week zou terugkeren van het slagveld en waarin hij haar vroeg om niet te baden tot ze elkaar zouden ontmoet hadden. Dit is een erg vreemd verzoek, was steekt hierachter?
 
Mensen die persoonlijke interactie bestuderen hebben ongewone informatie ontdekt in verband met specifieke geuren. Geloofd wordt dat bij sommigen onder ons de begeerte in beweging komt door welbepaalde geuren. Interessant is dat ons geurcentrum zich in de hersenen op dezelfde plaats bevindt als het ontstaan van emoties. Misschien verklaart dit specifieke handelingen zoals een volwassene die een bepaalde geur opsnuift en zo een emotie uit zijn kindertijd ervaart.
 
We vinden het gebruik van parfum ook terug bij de Romeinen. Mensen die gingen baden, deden twee of drie keer per dag parfum op! Honden en paarden werden vaak geparfumeerd en tijdens bepaalde festivals werden vogels uit hun kooien losgelaten om hen te bespuiten met parfum. De meesten onder ons zouden stoppen met het parfumeren van honden en paarden, maar de Romeinen hadden hier een andere mening over. Ze besprenkelden eveneens meubilair en huishoudmateriaal met parfum. Een belangrijk iets is dat we het bewijs hebben dat dienaars andere geuren gebruikten dan niet dienaars.
 
Veel informatiebronnen in verband met parfum vermelden dat de parfumhouder steeds de aangenaamheid of wenselijkheid van een bepaalde geur of specifiek type parfum vermeldt. Mijn eigen research heeft opgeleverd dat tamelijk eenvoudige parfumhouders vaak over de toonbank gaan tegen bijna astronomische prijzen.
 
De meest betekenisvolle informatie voor verbruikers is misschien wel dat geuren niet hetzelfde ruiken bij alle mensen. Omdat we elk al geuren van onszelf hebben, zullen sommige parfums negatief reageren en zal niet het gewenste resultaat bekomen worden. Het is belangrijk om de geur te testen vooraleer u grote sommen geld spendeert aan een klein flesje!
 
Niet alle parfums zijn gelijk. Er zijn categorieën. Parfum is het sterkst en heeft het langst blijvende aroma. Eau de parfum is iets lichter. Eau de toilette is veel minder geconcentreerd dan de vorige twee en gezegd wordt dat dit beter ruikt dan u zou denken. Eau de cologne is de lichtste geur en blijft slechts een korte periode ruiken.
 
De juiste manier om parfum te gebruiken is eveneens essentieel voor het bekomen van het gewenste resultaat. Parfum moet aangebracht worden op plaatsen zoals pols, binnenkant elleboog, nek en achter de oren. Deze plaatsen zorgen ook voor de warmte die nodig is om het aroma te verspreiden.
 
Tenslotte wordt gesuggereerd dat parfums moeten gebruikt worden na het douchen en direct op de huid en dus niet op kledij. Het advies om parfum in de lucht te spuiten en dan doorheen de verneveling te stappen is een mythe.
 
© Modewijzer.com
Foto: Unsplash