Jeugdpuistjes of acne

Meisje met puistjes op haar gezicht
 
Oorzaken? Behandelingen? Vermijden?
 
Jeugdpuistjes, wie kent ze niet? Ze zijn niet zo esthetisch en kunnen vandaar leiden tot psychologische problemen, maar eigenlijk gaat het hier om een medisch probleem. Wie heeft ze vooral, wat zijn de oorzaken, hoe zijn ze te behandelen? Vragen waar u hieronder een antwoord op krijgt.
 
Wie?
 
Zoals de naam reeds doet vermoeden, komen jeugdpuistjes vooral bij jongeren voor, in het aangezicht, op de hals, borststreek en rug. Meestal verdwijnen de problemen na de leeftijd van 20 jaar. Jongens hebben er méér last van dan meisjes.
 
Er bestaan echter verschillende types. Zo is er ook een vorm van acne die voorkomt bij vrouwen in de menopauze en puistjes kunnen eveneens het gevolg zijn van een cosmetica-allergie. Het is dus heel belangrijk om te kiezen voor schoonheidsproducten die aangepast zijn aan uw huidtype.
 
Oorzaken?
 
De oorzaak van jeugdpuistjes bij tieners is een verhoogde concentratie van de mannelijke hormonen (androgenen), waardoor de talgklieren te veel huidsmeer gaan produceren. Daardoor raken de poriën verstopt, gaan de haarzakjes bijgevolg ontsteken en krijgt u puntjes, puistjes en roodheid.
 
Naast een hormonale oorzaak, kunnen ook erfelijkheid, het weer, voeding en stress een rol spelen.
 
Jeugdpuistjes worden alvast niet veroorzaakt door een slechte hygiëne, al kan een gebrekkige hygiëne het probleem wel erger maken.
 
Het is belangrijk om te weten dat acne géén infectie is en dus niet besmettelijk is.
 
Behandelingen?
 
Een goede hygiëne is dus belangrijk. Een zachte gezichtsreiniger en een olievrije hydraterende crème die de poriën niet verstopt kunnen wonderen doen. U mag de puistjes niet uitduwen, want zo krijgt u littekens.
 
U kunt kiezen voor plaatselijke behandeling met speciale crèmes, lotions of gels of u kunt opteren voor producten (zoals antibiotica enz…) die u via orale weg inneemt. Het is belangrijk om een huisdokter of dermatoloog te contacteren voor de aanpak die het best bij u past. Een dokter kan u ook het best alle medische uitleg verschaffen.
 
Verder moet u opletten met het gebruik van gel voor uw kapsel. Gel, vooral aan de haargrens, werkt acne in de hand.
 
En zon is misschien wel goed wanneer u last hebt van jeugdpuistjes, maar overdaad schaadt. Komt u te veel in de zon, dan bekomt u een averechts effect.
 
© Modewijzer.com
Foto: Irina Boriskina/Shutterstock