Huidveroudering: tekenen en oorzaken

Oudere vrouw met een jonge huid
 
We weten allemaal dat verouderen onvermijdelijk is. Het is het leven zelf. De tijd gaat snel en vroeg of laat merkt u dat ook aan uw gezicht.
 
Maar wat zijn nu de oorzaken van huidveroudering? En hoe kunnen we dat proces vertragen? Sinds mensenheugnis stelt men zich al deze vragen. Antiverouderings- en cosmetische wetenschappen hebben zich gefocust op dit onderwerp en hebben een paar opmerkelijke stappen gezet, zowel wat het begrijpen van de oorzaken van veroudering betreft als in verband met het vertragen ervan.
 
Oorzaken van veroudering:
 
Elke veroudering van het lichaam kan in één of twee verschillende types ingedeeld worden: intrinsieke veroudering, genetisch bepaald en extrinsieke veroudering, veroorzaakt door omgevingsfactoren. Vaak is er een combinatie van de twee, wat resulteert in vroegtijdige veroudering.
 
Intrinsieke veroudering – het natuurlijke verouderingsproces begint gewoonlijk wanneer iemand midden de 20 is. De huid produceert minder collageen en de elastine in de huid heeft minder veerkracht. Dode huidcellen worden minder snel afgestoten en de omzetting in nieuwe cellen verloopt trager. Deze veranderingen starten reeds wanneer iemand midden de 20 is, maar de tekenen van deze wijziging zijn gewoonlijk pas enkele tientallen jaren later zichtbaar. Volgende zaken zijn tekenen van intrinsieke veroudering:
 
•  fijne lijntjes en rimpels
 
•  dunne, doorzichtige huid
 
•  verlies van onderliggende vetlagen, resulterend in ingevallen wangen, holle ogen en verlies van stevigheid in nek en handen
 
•  krimpen van beenderen, leidend tot verzakte kin
 
•  onvermogen om voldoende te zweten om de huid af te koelen
 
•  grijzend haar, haarverlies en ongewenste haargroei
 
•  verdunning van de nagelplaat, ontwikkeling van ribbels en verlies van de lunula (wit half maantje bij de basis van de nagel)
 
Omdat het de genen zijn die het natuurlijke verouderingsproces dicteren, zullen sommigen hun eerste grijze haren en kraaienpootjes opmerken wanneer ze twintiger zijn, terwijl anderen misschien al veertig zijn en nog niet grijs zijn en nog helemaal geen rimpels vertonen. Omwille van dezelfde reden zullen sommigen ontdekken dat bepaalde lichaamsplaatsen vroeger tekenen van veroudering vertonen dan andere zones. Het kan gebeuren dat een vrouw nog niet grijs is en nog geen rimpels heeft, maar wel merkt dat haar handen steeds méér op die van haar moeder gaan lijken.
 
Extrinsieke veroudering – de veroudering veroorzaakt door externe bronnen is een verzameling van veel factoren die er mee helpen voor zorgen dat de huid sneller veroudert dan “normaal” zou zijn op basis van de genetische bepaling. De meest gebruikelijke externe factor hier is blootstelling aan de zon, maar er zijn ook andere factoren, bijvoorbeeld herhaaldelijke gelaatsuitdrukkingen, slaaphoudingen, zwaartekracht en roken.
 
Zon: Tenzij u beschermd bent, kunnen zelfs een paar minuutjes dagelijkse blootstelling aan de zon gedurende enkele jaren merkbare huidveranderingen teweegbrengen. Huidkanker, sproetjes en leeftijdsvlekken zijn niet de enige risico’s. Blootstelling aan de zon is ook verantwoordelijk voor spataders in het gezicht, ruwe en lederachtige huid, fijne rimpels, losse huid, vlekken in de teint en dikke, wratachtige, ruwe, roodachtige plekken op de huid die actinische keratoses heten.
 
Dermatologen noemen de veroudering veroorzaakt door blootstelling aan de zon “fotoveroudering”. De hoeveelheid fotoveroudering hangt in ruime mate af van iemands huidskleur en het verleden van zijn of haar blootstelling aan de zon. Mensen met een lichte huid zijn gevoeliger voor fotoveroudering dan mensen met een huid die donkerder is. De persoon met lichte huid en een zekere hoeveelheid blootstelling aan de zon zou ernstige gevolgen van fotoveroudering kunnen hebben, terwijl diegene met donkere huid misschien alleen fijne rimpels en een vlekkerige huid ontwikkelt met dezelfde blootstelling.
 
Fotoveroudering gebeurt over een periode van jaren. Wanneer u uw huid blootstelt aan de zon, dan verliest de huid haar bekwaamheid om zichzelf te herstellen en de schade stapelt zich op. De blootstelling aan de UV-stralen in de zonneschijn breekt het collageen in de huid af en tast het vermogen van de huid om nieuw collageen aan te maken aan.
 
Gelaatsuitdrukkingen: Gedurende vele jaren werden vrouwen aangespoord om gezichtsoefeningen te doen om een jeugdig uiterlijk te behouden. Bent u één van deze vrouwen, stop dan onmiddellijk daarmee. Studies hebben aangetoond dat herhaaldelijke gezichtsbeweging eigenlijk leidt tot fijne lijntjes en rimpels. Telkens we een gezichtsspier gebruiken, vormt er zich een gleufje onder het huidoppervlak en zo komt het dat er lijnen ontstaan bij elke gelaatsuitdrukking. Naarmate onze huid veroudert en we elasticiteit verliezen, stopt de huid met in staat te zijn om terug te springen en deze gleufjes worden dan permanente lijnen en rimpels.
 
Zwaartekracht: Die immense en wonderbaarlijke kracht die verhindert dat we van onze planeet vliegen, is constant aan onze lichamen aan het trekken. De veranderingen in ons lichaam die te maken hebben met zwaartekracht zijn méér uitgesproken naarmate we verouderen. Zo ongeveer rond ons 50ste levensjaar, wanneer de huidelasticiteit drastisch begint af te nemen, zien we dat de top van onze neus begint te hangen, onze oren langer worden, onze oogleden en wangen invallen en de bovenlip meer en meer verdwijnt, terwijl de onderlip voller wordt.
 
Slaaphoudingen: Studies hebben aangetoond dat mensen die “favoriete” slaaphoudingen hebben en die jaren toepassen, de neiging hebben om lijnen en rimpels te ontwikkelen en dat noemen we dan slaaplijnen. Naarmate we verouderen raken deze lijnen in de huid geëtst en verdwijnen ze niet meer overdag. De richting die deze rimpels volgen hangt af van de manier waarop het gezicht gekronkeld ligt tegen het hoofdkussen.
 
Roken: Het roken van sigaretten veroorzaakt biochemische veranderingen in het lichaam die het verouderingsproces versnellen. Iemand die 10 of méér sigaretten per dag rookt gedurende minimum 10 jaar zal makkelijker een diep gerimpelde, lederachtige huid ontwikkelen dan een niet-roker. Kettingrokers zullen ook een gelige teint krijgen. Bovendien toonde een studie uit 2002 aan dat rimpels op het gezicht misschien dan wel niet zichtbaar zijn met het blote oog, maar bij rokers wel reeds aanwezig zijn vanaf hun 20ste levensjaar.
 
Het verouderingsproces verhinderen:
 
Er kan niets gedaan worden om het intrinsieke verouderingsproces van het lichaam te stoppen (of te vertragen zelfs), maar veel van de extrinsieke veroudering kan verhinderd worden door volgende tips op te volgen:
 
•  Ga niet opzettelijk zonnen, dit houdt in zonnelampen en zonnehemels en –banken.
 
•  Blijf uit de zon tussen 10 en 16 uur indien mogelijk. Dan zijn de zonnestralen het sterkst.
 
•  Wanneer u overdag tijd buiten doorbrengt, draag dan beschermende kledij, zoals een hoed met brede rand en lange mouwen.
 
•  Gebruik steeds een breedspectrum zonnecrème (één die beschermt tegen UVA én UVB-stralen). Deze crème moet steeds een zonnefactor (SPF) 15 of hoger hebben. U moet die aanbrengen 20 minuten voordat u in de zon komt. Na het zweten of baden moet u opnieuw smeren en u moet dit het jaar rond doen.
 
Tot slot bestaan er veel behandelingen om de zichtbare tekenen van veroudering aan te pakken. Als u verveeld zit met het verouderen van uw huid, ga dan naar een dermatoloog, bespreek de mogelijke opties en ontdek wat het best past bij uw noden en levensstijl.
 
© Modewijzer.com
Foto: Rustle/Shutterstock