Huidaandoeningen

Mee-eter
 
Er zijn een aantal veel voorkomende aandoeningen van de huidklieren die nuttig zijn om te identificeren. Als u weet hoe u deze aandoeningen kunt herkennen, dan zult u beter weten wanneer u naar een dokter moet voor een behandeling.
 
Aandoeningen van de vetklieren:
 
Mee-eters (zwart) – Deze mee-eters heten comedonen en zien eruit als wormachtige propjes geharde olie in een haarfollikel. Ze komen gewoonlijk voor op voorhoofd en neus. Wanneer de follikel zich vult met een teveel aan olie uit de vetklieren, dan worden comedonen gevormd die de opening van de follikel blokkeren. Ernstige vormen van mee-eters moeten door een dermatoloog behandeld worden.
 
Mee-eters (wit) – Deze mee-eters heten milia en zien eruit als kleine peerachtige propjes op het huidoppervlak, te wijten aan het weerhouden van olie. U kunt deze mee-eters overal op het gezicht hebben en ook in de nek, op de borst en op de schouders. Ze worden geassocieerd met huidtypes die een fijne textuur hebben en droog zijn.
 
Acne – Acne wordt gekenmerkt door ontsteking van de vetklieren te wijten aan vastgehouden afscheiding. Acne komt het meest voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Gewone acnevlekken kunnen behandeld worden met reinigers en behandelingen die vrij te verkrijgen zijn, terwijl meer ernstige vormen van acne moeten behandeld worden door een dermatoloog.
 
Seborrhea – Seborrhea is een aandoening die veroorzaakt wordt door een abnormale toename van afscheiding uit de vetklieren. Een vettige of glanzende toestand wijst op de aanwezigheid van seborrhea.
 
Asteatosis – Asteatosis is een aandoening van droge, schilferige huid veroorzaakt door een tekort of afwezigheid van sebum (talg). Asteatosis komt vaak voor bij oudere mensen en bij blootstelling aan koude.
 
Rosacea – Rosacea is een chronische verstopping van de vetklieren, in de eerste plaats van de wangen en neus. Deze aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, uitzetting van de bloedvaten en de vorming van papillen en puistjes. Wanneer u denkt dat u lijdt aan rosacea, ga dan zeker naar een dermatoloog.
 
Aandoeningen van de zweetklieren:
 
Anhidrosis – Anhidrosis is een tekort aan transpiratie dat gewoonlijk veroorzaakt wordt door koorts of sommige huidziekten. Medische behandeling is hier nodig.
 
Bromhidrosis – Bromhidrosis is een aandoening van stinkende transpiratie, gewoonlijk opgemerkt bij de onderarmen of voeten.
 
Hyperhidrosis – Hyperhidrosis is overdadig zweten, veroorzaakt door hitte of algemene lichaamszwakte. Medische behandeling is vereist.
 
Miliaria rubra – Miliaria rubra is een acute ontsteking van de zweetklieren, gekenmerkt door kleine blaasjes en vergezeld van brandende, jeukerige huid. Deze aandoening wordt veroorzaakt door blootstelling aan uitzonderlijke hitte.
 
Ontstekingen van de huid:
 
Dermatitis – Dermatitis is een ontsteking van de huid die verschillende vormen kan aannemen, inclusief blaasjes of puistjes.
 
Eczeem – Eczeem is een met ontsteking gepaard gaande, pijnlijke huidaandoening waarbij verschillende vormen van droge of vochtige kwetsuren optreden. Eczeem kan acuut of chronisch zijn en de oorzaak ervan is niet gekend. Voor behandeling moet u naar een dokter.
 
Koortsblaren – Koortsblaren worden veroorzaakt door het virus Herpes Simplex. Aparte blaren of blaren in groep die rood en gezwollen zijn breken uit, gewoonlijk rond of dichtbij mond en neus. Zelden blijven koortsblaren langer dan een week zichtbaar. Ze zijn besmettelijk.
 
Psoriasi – Psoriasis wordt gekenmerkt door rode vlekken op de huid bedekt met witzilveren schilfers. U ziet psoriasis gewoonlijk op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, borst en onderrug. Wanneer er irritatie optreedt, dan kan de huid gaan bloeden. Psoriasis is niet besmettelijk.
 
©Modewijzer.com