fashion model Modewijzer
Mode, Beauty, Kapsels & Make-up
 
pixel
pixel

foto's van kapsels


kapsels passen

pixel
Home  ›  Huidverzorging  › 

Cellulitis

Cellulitis … de meeste mensen (vooral vrouwen dan) kennen dit woord. Maar wat houdt cellulitis precies in? Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkomt u en hoe verhelpt u het? Een verhelderende kijk op het wat, waarom en hoe van cellulitis.
 
Wat is cellulitis precies?
 
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat met de term “cellulitis” twee verschillende zaken worden aangeduid: er bestaat medische cellulitis en cosmetische cellulitis.
 
Bij medische cellulitis is er sprake van een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De huid wordt rood en gaat zwellen, de persoon in kwestie heeft pijn, koorts en een algemeen gevoel van onbehagen. De behandeling bestaat uit gerichte therapie met antibiotica.
 
Cosmetische cellulitis is geen ziekte en is onschuldig. De huid en het onderhuidse bindweefsel krijgen een bobbelige structuur. Andere benamingen voor cosmetische cellulitis zijn cellulite en sinaasappelhuid (huid die lijkt op de schil van een sinaasappel).
 
Het is een normaal verschijnsel bij 90 % van de vrouwelijke bevolking. Het onderhuidse vet bij de vrouw bestaat uit zuiltjes die loodrecht op de huid staan. Wanneer enkele van deze zuiltjes groter worden, ontstaat een onregelmatig hobbelig effect, de fameuze vetkussentjes. Vrouwen krijgen cellulitis vooral op dijen, billen en onderbuik. In het bindweefsel ontstaat een ophoping van vetcellen en water eromheen. Afvalstoffen kunnen hierdoor minder goed worden afgevoerd en de huid heeft minder veerkracht. Het elastische bindweefsel van een vrouw is zachter en losser dan dat van een man. Wanneer de spankracht van de elastische vezels afneemt, zet zich méér vet af in de cellen van de onderhuid. Deze gevulde vetcellen zorgen niet alleen voor een zichtbaar effect op de huid, ze belemmeren eveneens de bloedsomloop.
 
Welke oorzaken heeft cosmetische cellulitis?
 
Het ontstaan van cellulitis is een complex proces. Talrijke factoren spelen een rol.
 
• Overgewicht. Cellulitis staat niet gelijk met overgewicht: ook een slanke dame kan last krijgen van een sinaasappelhuid. Overgewicht kan echter wel cellulitis in de hand werken.
 
• Erfelijkheid.
 
• Leeftijd.
 
• Een passieve levensstijl, onvoldoende lichaamsbeweging waardoor een gebrekkige bloedsomloop ontstaat.
 
• Hormonen. Een zwangerschap, de pil en andere medicijnen kunnen de hormoonhuishouding verstoren. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevordert de opslag van vet in de cellen en het opzwellen van vetcellen.
 
• Een onevenwichtige voeding met te veel suiker en vet, koffie, alcohol en sterke kruiden. Op die manier gaan gifstoffen zich vastzetten in het vetweefsel.
 
• Roken: dit vernauwt de bloedvaten.
 
• Stress. Door stress kunnen de spieren verkrampen en kan het afvoeren van afvalstoffen verstoord raken.
 
• Te weinig vocht. Gifstoffen worden onvoldoende afgevoerd.
 
Hoe kunt u cosmetische cellulitis voorkomen?
 
• Vermijd roken.
 
Volgende pagina
 
pixelkapsels zoeken


Haarproducten bestellen

pixel
Home              Contact             Site Map             Kapsels              Kapsels Software             Vraag & Antwoord             Links Uitwisselen            Privacy Verklaring             Disclaimer