Cellulitis

Dijen met en zonder cellulitis
 
Cellulitis … de meeste mensen (vooral vrouwen dan) kennen dit woord. Maar wat houdt cellulitis precies in? Wat zijn de oorzaken? Hoe voorkomt u en hoe verhelpt u het? Een verhelderende kijk op het wat, waarom en hoe van cellulitis.
 
Wat is cellulitis precies?
 
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat met de term “cellulitis” twee verschillende zaken worden aangeduid: er bestaat medische cellulitis en cosmetische cellulitis.
 
Bij medische cellulitis is er sprake van een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De huid wordt rood en gaat zwellen, de persoon in kwestie heeft pijn, koorts en een algemeen gevoel van onbehagen. De behandeling bestaat uit gerichte therapie met antibiotica.
 
Cosmetische cellulitis is geen ziekte en is onschuldig. De huid en het onderhuidse bindweefsel krijgen een bobbelige structuur. Andere benamingen voor cosmetische cellulitis zijn cellulite en sinaasappelhuid (huid die lijkt op de schil van een sinaasappel).
 
Het is een normaal verschijnsel bij 90 % van de vrouwelijke bevolking. Het onderhuidse vet bij de vrouw bestaat uit zuiltjes die loodrecht op de huid staan. Wanneer enkele van deze zuiltjes groter worden, ontstaat een onregelmatig hobbelig effect, de fameuze vetkussentjes. Vrouwen krijgen cellulitis vooral op dijen, billen en onderbuik.
 
In het bindweefsel ontstaat een ophoping van vetcellen en water eromheen. Afvalstoffen kunnen hierdoor minder goed worden afgevoerd en de huid heeft minder veerkracht. Het elastische bindweefsel van een vrouw is zachter en losser dan dat van een man. Wanneer de spankracht van de elastische vezels afneemt, zet zich méér vet af in de cellen van de onderhuid. Deze gevulde vetcellen zorgen niet alleen voor een zichtbaar effect op de huid, ze belemmeren eveneens de bloedsomloop.
 
Welke oorzaken heeft cosmetische cellulitis?
 
Het ontstaan van cellulitis is een complex proces. Talrijke factoren spelen een rol.
 
• Overgewicht. Cellulitis staat niet gelijk met overgewicht: ook een slanke dame kan last krijgen van een sinaasappelhuid. Overgewicht kan echter wel cellulitis in de hand werken.
 
• Erfelijkheid.
 
• Leeftijd.
 
• Een passieve levensstijl, onvoldoende lichaamsbeweging waardoor een gebrekkige bloedsomloop ontstaat.
 
• Hormonen. Een zwangerschap, de pil en andere medicijnen kunnen de hormoonhuishouding verstoren. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevordert de opslag van vet in de cellen en het opzwellen van vetcellen.
 
• Een onevenwichtige voeding met te veel suiker en vet, koffie, alcohol en sterke kruiden. Op die manier gaan gifstoffen zich vastzetten in het vetweefsel.
 
• Roken: dit vernauwt de bloedvaten.
 
• Stress. Door stress kunnen de spieren verkrampen en kan het afvoeren van afvalstoffen verstoord raken.
 
• Te weinig vocht. Gifstoffen worden onvoldoende afgevoerd.
 
Hoe kunt u cosmetische cellulitis voorkomen?
 
• Vermijd roken.
 
• Kies voor een evenwichtige voeding met volle granen, vis, verse groenten en fruit, geroosterd vlees, deegwaren, rijst, lichte zuivel. Eet vooral niet te veel vet en gebruik geen of weinig toegevoegde suikers, koffie en thee. Drink minimaal anderhalve liter water per dag. Zo worden afvalstoffen verwijderd en krijgt u een optimale stofwisseling.
 
• Beperk baden en douchen in water van méér dan 38°. Spoel uw lichaam na het baden met koud water.
 
• Draag geen strakke en knellende kledij, want dit belemmert een goede bloedcirculatie.
 
• Doe voldoende aan lichaamsbeweging: dit stimuleert de vetverbranding.
 
• Een dieet is meestal niet efficiënt: de meeste diëten doen het vet namelijk smelten op plaatsen waar we dat liever niet hebben (de borsten bijvoorbeeld). Typisch voor vetcellen van dijen en billen is dat ze veel moeilijker smelten. Cellulitis is dieetbestendig, want het vet zit ingesloten door vezels.
 
• Een gouden tip: beter voorkomen dan genezen.
 
Hoe kunt u cosmetische cellulitis behandelen?
 
Er bestaan een aantal behandelingsmethodes die u kunt toepassen. Belangrijk is alleszins dat u die combineert met lichaamsbeweging en aangepaste voeding, anders komt de sinaasappelhuid gegarandeerd terug.
 
• Doe regelmatig aan sport. Dit verbetert de bloedsomloop. Sport verhoogt de zuurstofverzadiging van de weefsels en zorgt voor een goed verbrandingsmetabolisme.
 
• Er bestaan geneesmiddelen om cellulitis te behandelen. Belangrijk is wel dat de dokter geval per geval bekijkt, de oorzaak in kwestie achterhaalt en een passend geneesmiddel voorschrijft.
 
• Via crèmes. Zalfjes tegen vetophoping kunnen het uitzicht van de huid merkbaar verbeteren. Ze kunnen echter de reeds lang aanwezige cellulitis niet doen verdwijnen. Kies voor een crème die goed kan door de huid dringen. Er bestaan gespecialiseerde crèmes die vetsplitsend (lipolytisch) werken of plaatselijk inwerken op de microcirculatie. Het meest voorgeschreven bestanddeel is cafeïne: dit vermindert oedemen, beperkt de vetophoping en regelt de vasculaire spanning.
 
• Door de huid te masseren. Massages kunnen doeltreffend zijn indien ze regelmatig en voldoende lang worden uitgevoerd. Lymfedrainage is doeltreffend bij cellulitis met vochtophoping.
 
• Met elektro-fysiotherapeutische behandelingen. Door middel van elektrische stroom of ultrasone golven (via elektroden in de vorm van naalden of plaatjes) kan men plaatselijk de microcirculatie verbeteren en cellulitische weefsels draineren en ontlasten. Na een tiental regelmatige sessies is een maandelijkse onderhoudsbeurt aanbevolen.
 
• Met mesotherapie. In de lederhuid worden actieve bestanddelen geïnjecteerd die zorgen voor een verhoogde bloeddoorstroming. De vetcellen worden op een natuurlijke wijze afgebroken en afgevoerd. Dit is de ideale behandelingswijze bij stoornissen van de bloedsomloop. De methode bestaat uit 10 wekelijkse sessies, met daarna een beurt om de 2 à 4 weken als onderhoud.
 
• Via endermologie. Bij verharde cellulitis gaat men de cellulitische zones masseren met een toestelletje dat de huid opzuigt als een zuignap en zich voortbeweegt. Zo worden de weefsels soepeler, steviger en worden ze ontlast. Het uitzicht van de huid verbetert. Meestal bestaat een behandeling uit 10 à 15 wekelijkse beurten.
 
© Modewijzer.com
Foto: Anetlanda/Shutterstock