Jeugdpuistjes niet alleen bij tieners

Stylingtipp
 
Vrouwen boven de 30 hebben er steeds vaker last van!
 
Dat jeugdpuistjes alleen bij tieners voorkomen, is een fabeltje. Meer en meer vrouwen van boven de 30 hebben last van acne, puistjes, pukkels, zweertjes … noem maar op. Mannen daarentegen blijven na hun tienerjaren meestal gespaard van deze “miserie”. Een woordje uitleg.
 
Dé grote boosdoeners zijn hormonen, stress en make-up. We bekijken deze oorzaken hieronder één voor één.
 
Acne bij vrouwen ontwikkelt zich doordat vrouwen een teveel hebben aan het mannelijk hormoon androgeen in hun lichaam. Tijdens hun jeugd hebben vrouwen vooral last van puistjes in de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Acne wordt onderdrukt door het gebruik van de pil en door een zwangerschap.
 
Door de hormoonverhoudingen in de pil worden geen of weinig puistjes aangemaakt en ook tijdens de zwangerschap heeft een vrouw een gave huid door de juiste hormoonbalans. Maar daarna begint het leed. Een rijpere vrouw heeft ook puistjes in de hals, op de schouders of in het decolleté, dus niet meer (enkel) in de T-zone. In de wachtkamers van dermatologen zitten steeds meer vrouwen van middelbare leeftijd.
 
Vrouwen hebben meestal ook een drukke job, die ze combineren met de opvoeding van de kinderen en het steeds maar groter wordende huishouden. Ze staan onder stress en die spanning zorgt ervoor dat de hormoonbalans extra verstoord wordt. De huid wordt vettiger en de puistjes kunnen hun gang gaan. Zenuwachtige mensen hebben bovendien de neiging om aan acne te zitten prutsen, wat het probleem alleen nog maar verergert. Stress is geen rechtstreekse aanleiding, maar stress verergert wel het probleem.
 
Te veel of verkeerde cosmetica kan het probleem eveneens in de hand werken. Vrouwen boven de 30 hebben nogal de gewoonte om rijkere crèmes te smeren. Daardoor creëren ze een te vette huid. Ook make-up op basis van olie zorgt voor de ideale kweekbodem voor puistjes. Het is dus uitermate belangrijk om producten te gebruiken die aangepast zijn aan de structuur en vochtbalans van uw gezicht en hals.
 
Wie last heeft van puistjes, moet de huid goed reinigen. Twee keer per dag wassen met water en een milde zeep is geen overbodige luxe. Op die manier kunt u de vorming van puistjes vaak voorkomen.
 
Blijft u last hebben van acne, dan is een bezoek aan een dermatoloog een aanrader. De dokter zal uw huid analyseren en u advies geven, met eventueel medicatie en/of hormonale therapie. Geduld tot slot is een mooie deugd: het kan wel eventjes duren (tot twee maanden) vooraleer u resultaten ziet.
 
©Modewijzer.com