Hoe zijde onderhouden

Vrouw die een zijden hemd draagt
 
Het ultragladde en weelderige gevoel van zijde, is er iets wat daarop lijkt? Zijde is licht, comfortabel en elegant, een prachtige keuze dus voor een materiaal uit natuurvezel. Zijde bestaat in een groot aantal types en weefpatronen. Hieronder een bloemlezing:
 
Chiffon: Dit is de lichtste vorm van zijde. Chiffon is doorzichtig en creëert “golvingen” om dimensie te geven aan verschillende kledingstukken. Behalve voor sjaals, moet het in combinatie met voering gebruikt worden.
 
Habotai: Gewoonlijk is dit de minst dure en meest voorkomende vorm van zijde. Het is een licht, dun, effen geweven materiaal. Wilt u kledij uit dit materiaal, koop die dan kant en klaar. Deze stof is niet geschikt voor maatkledij, want de naden zullen te lijden hebben onder spanning.
 
Crêpe de Chine: Ook een licht materiaal. Crêpe de Chine wordt bekomen door sommige vezels kloksgewijs te draaien en andere tegen de richting van de wijzers in. Deze gedraaide vezels worden dan geweven tot een effen weefsel. Het materiaal krijgt op die manier aan beide kanten een “kiezelsteenachtige” look. Dit materiaal is niet geschikt voor getailleerde kledij, want het is te zacht om een gestructureerde vorm te behouden. Het rafelt niet zo makkelijk uit als andere zijdesoorten, maar zal wel scheuren als het niet voorzichtig behandeld wordt.
 
Charmeuse: Dit is de stof waaraan de meeste mensen denken wanneer ze aan zijde denken. De achterkant is een platgemaakte crêpe, de voorkant een satijnen weefpatroon. Charmeuse is zeer geschikt voor blouses en lingerie.
 
Jacquard: Dit zijn weefsels die matte en reflecterende draden gebruiken om patronen te creëren. Deze stof is gewoonlijk dichter en heeft een groter gewicht dan de meeste zijdestoffen. De patronen in het materiaal maken het perfect om te verven en meer gestructureerde kledij te creëren.
 
Gekamde zijde: Gekamde zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden, dus glanst dit materiaal niet zoals de meeste zijden materialen. Gekamde zijde lijkt heel erg op katoen, maar voelt wel zacht en zijdeachtig aan. Kledij uit gekamde zijde mag in de wasmachine op lage temperatuur en in de droogkast om lage warmtestand, maar dit zal de kledij een afgewassen uitzicht geven. Wilt u de kleuren van de kledij levendig houden, was die dan met de hand of doe die naar de nieuwkuis.
 
Ruwe zijde: De term ruwe zijde slaat op elke zijdedraad waarvan de sericine – de natuurlijke gom die de zijdevezels beschermt – niet verwijderd werd. Die zijde wordt vaak gesponnen tot draden en geweven tot materialen die op tweed lijken en die zacht zijn om aan te raken, maar die echter stijver zijn dan andere zijdesoorten en die ook vuil en geuren aantrekken omwille van de aanwezigheid van sericine.
 
Onderhoud van zijde:
 
Het is belangrijk om eraan te denken dat zijde een vezel is op basis van proteïne en méér op wol lijkt dan op katoen. Zijde lijkt erg op menselijk haar. Terwijl zijde extreem sterk is, zal herhaaldelijke blootstelling aan de zon de vezels wegvreten.
 
Zijde kan over het algemeen tegen hitte – het is zo dat bij veel van de zijdebehandelingen intense hitte gebruikt wordt – maar zijde reageert niet goed op extreme temperatuursverschillen of op te veel warmte in de droogkast.
 
Bij het reinigen van zijden kledij is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen. De meeste zijden kledij moet naar de droogkuis om de delicate weefsels te beschermen. Dit is specifiek geldig voor de meer gestructureerde zijden kledij en de kledij met erg fijne weefpatronen.
 
Veel zijden kledingstukken kunnen echter met de hand gewassen worden op voorwaarde dat u voorzichtig bent. Gebruik steeds een zacht handwasmiddel of zelfs een milde (baby)shampoo en lauw water. Om het teveel aan water te verwijderen na het spoelen, rolt u het kledingstuk in een handdoek en drukt u voorzichtig om het extra vocht te verwijderen. Daarna kunt u het kledingstuk strijken op lage temperatuur. Indien mogelijk, plaats dan het strijkijzer eerst op een onopvallende plaats vooraleer het hele kledingstuk te strijken.
 
Gebruik nooit een chloorbleekmiddel op zijde. De zijde zou erdoor vergelen en de vezels zouden sneller afbreken.
 
Denk eraan dat motten zijde zullen aanvallen en opeten net zoals ze dat doen met wol. Bescherm dus steeds uw zijden kledij wanneer u die voor langere tijd in de kast hangt. Gebruik mottenballen uit cederhout om motten en andere insecten op afstand te houden. Berg zijde niet op in plastiek, want plastiek kan vocht vangen en lijden tot vergeling en beschimmeling van de natuurlijke vezels. Hou zijde verder wég van het licht, vooral van direct zonlicht om te voorkomen dat de kleuren vervagen en de vezels afbreken.
 
De beste manier om zijde op te bergen is in een katoenen kussensloop met een paar mottenballen in een donkere kast. Zorg er zeker voor dat de kledij gewassen werd vooraleer u die opbergt om te voorkomen dat lichaamsvuil de kledij beschadigt wanneer die lange tijd opgeborgen wordt.
 
© Modewijzer.com
Foto: Halfbottle/Shutterstock