Eerste tekenen van zwangerschap

Vrouw met een zwangerschapstest
 
Hoe weet je dat je zwanger bent?
 
Gewoonlijk is het eerste teken van zwangerschap het niet krijgen vaan de maandstonden. Zwangerschap kan bevestigd worden door een zwangerschapstest thuis of door een bloedtest in het ziekenhuis. Alhoewel het uitblijven van de maandstonden het eerste teken is, is dit niet de enige manier waarop je kunt te weten komen dat je zwanger bent.
 
Een gemiste menstruatie betekent niet noodzakelijk dat u zwanger bent. Het uitblijven van de maandstonden kan eveneens veroorzaakt worden door stress, ziekte, gebruik van nieuwe medicatie, snel gewichtsverlies of snelle gewichtstoename of anticonceptie. Als u twee maanden geen maandstonden meer krijgt, dan zou u best een dokter opzoeken om te zien of er een medische reden is.
 
Bij ongeveer n derde van de zwangere vrouwen zullen er nog steeds bloedingen optreden rond de periode van de maandstonden. Het gaat gewoonlijk om lichtroze of bruine afscheiding. Dit heet implantatiebloeding. Die start wanneer het eitje bevrucht werd en de innesteling begonnen is in de baarmoeder. Dit kan plaatsvinden tussen de zesde en de twaalfde dag na de ovulatie. Implantatiebloeding is onschadelijk, tenzij die gepaard gaat met krampen, toename van de bloeding of pijn in de rug.
 
Andere indicaties van zwangerschap zijn gevoelige borsten, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opzwelling, afkeer van voedsel of verlangen naar voedsel, verhoogde reukzin en duizeligheid of flauwte. Veel van deze tekenen kunnen ook in verband staan met de menstruatie. Het kan dat alle bovenstaande symptomen aanwezig zijn of dat u van niets last hebt. Dit varieert van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Dit kan veroorzaakt worden door het stijgende niveau van hCG (humaan choriongonadotrofine of zwangerschapshormoon), progesteron en oestrogeen. HCG wordt door het embryo geproduceerd kort na de bevruchting. Het belangrijkste doel van hCG is de groeiende foetus te ondersteunen.
 
Progesteron is nodig om slechte cellen af te weren die de placenta zouden kunnen beschadigen, om de bekkenwand te verstevigen en om contracties van de baarmoeder tegen te houden. Bij het eind van de zwangerschap daalt het niveau van progesteron, waardoor de arbeid kan beginnen. Oestrogeen wordt gebruikt om de hoeveelheid progesteron tijdens de hele zwangerschap te regelen. Oestrogeen is eveneens nodig om de baby te helpen ontwikkelen terwijl die zich in de baarmoeder bevindt.
 
Een ander teken dat je in verwachting bent is frequent urineren. Door de verhoogde bloedstroom veroorzaakt door de zwangerschap, worden er meer vloeistoffen door de nieren verwerkt en die eindigen in de blaas. Het effect hiervan kan groter zijn s nachts dan overdag. Terwijl u ligt, stroomt het bloed terug vanuit de benen naar de bloedsomloop.
 
Om minder naar het toilet te moeten s nachts, beperkt u best het drinken vanaf een paar uurtjes vr bedtijd. Drink wl veel water overdag. Hebt u een branderig gevoel tijdens het plassen, dan kan dit een teken zijn van een urineweginfectie. In dat geval moet u onmiddellijk een dokter contacteren.
 
Hebt u last van n of meerdere van deze symptomen, doe dan thuis een zwangerschapstest of ga naar een dokter. Het is heel goed mogelijk dat u zwanger bent. Dit zijn de eerste tekenen van zwangerschap, maar ze kunnen eveneens verband houden met uw menstruatie of n of ander gezondheidsprobleem.
 
© Modewijzer.com
Foto: Wathome Studio/Shutterstock