Laten we het eens hebben over de franje

Een kapster knipt een kapsel met een pony
 
Hebt u al eens gelet op de verschillende soorten franjes bij al die kapsels? Sommigen zijn plat en liggen dicht tegen het voorhoofd, bewegend over één wenkbrauw terwijl u er anderen ziet die een volledig oog bedekken en allen heten ze pony.
 
Donzige pony, piekerige pony, dunne of dikke franje, onregelmatige zigzagpony en batmanpony. Pony met gel in, piekerige pony, franje met folie of geverfd en zelfs een franje die er niet uitziet als een franje!
 
Bent u van plan om ervoor te gaan?
 
Tijd om eens zelf op onderzoek te gaan. Voor een professioneel oog is het makkelijk om te zien wie een pony nodig heeft en wie niet. Maar de hedendaagse tendensen spelen ook een rol. Het lijkt erop dat veel van de regels verbroken zijn omdat iedereen nu alles kan hebben en daarom niet noodzakelijk het kapsel dat het best past.
 
Hebt u ook al een voorhoofd gezien dat zo hoog is dat het de Mount Everest zou kunnen raken met het haar naar achter getrokken? Wie niet? Mijn verstand zegt me dan dat ik het haar moet herstylen en daarmee bedoel ik het een goede vorm geven om de dame in kwestie de zachtheid en jeugd te geven die het strenge kapsel van haar weggenomen had. Er zijn niet veel mensen die hun haar volledig naar achter kunnen dragen en dat omwille van een hoog voorhoofd, leeftijd, grote neus of povere haarlijn.
 
Het heeft toch zin om het beste te maken met wat u hebt? Volgens het dagblad USA Today is de pony op zijn terugweg. In haarkringen is die echter nooit echt weggeweest. Een pony is steeds in de mode geweest. Tegenwoordig kunt u een totaal symmetrisch gevormde pony hebben met modieuze haren die veel langer zijn dan al de rest. Dit is dan niet omdat u een slechte haarsnit had, dit is omdat het nu eenmaal zo is tegenwoordig!
 
Uw haar kan compleet gelijkmatig geknipt zijn, maar dat is niet meer noodzakelijk vandaag de dag. Had u ooit gedacht dat de dag zou komen dat het in de mode zou zijn om een klein beetje haar langs achter samen te nemen in het midden van het hoofd en dat in een elastiekje te doen en dan te laten uitsteken uit een baseballpet? Wel, zo loopt de drukke hedendaagse vrouw rond. Haar pony steekt uit haar pet. Ja, ook dat is een pony. En dit wordt beschouwd als kunst.
 
De gladde platte pony kan bekomen worden met een goede gel of de stylinglotion van uw voorkeur die eerst zachtjes door het haar gewreven wordt. Föhn daarna het haar met een brede ronde borstel. Neem dunne tot medium stukjes haar en plaats uw brede ronde borstel bij de onderkant van uw hoofdhuid terwijl uw föhn aan is en begin uw borstel tezelfdertijd door het haar te trekken. Til uw haar omhoog met de borstel tot het uiteinde en krul uw haar naar onder en föhn opnieuw. Herhaal dit tot uw haar droog is.
 
Bent u klaar, dan zou u een brede donzige rol haar moeten liggen hebben op uw voorhoofd. Wilt u die zo houden of verkiest u die plat? Om de pony plat te maken, beweegt u die over uw hoofd terwijl u hem de hele tijd uitrekt; bekijk of dit het gewenste resultaat is. Bespuit met een spray van een goed merk of met stylingspray en gebruik uw steiltang. Begin bij de hoofdhuid, doe een klein stukje haar tussen de tang en til dit een klein beetje op in de richting van uw gezicht. Uw pony zou nu moeten platliggen in de richting waarin u wenst. Spuit nogmaals en u bent klaar om te vertrekken.
 
Wilt u een kortere pluizige pony, dan is het een goed idee om die te laten reiken tot een paar millimeter in het midden of net onder uw wenkbrauwen, want haar krimpt steeds en springt omhoog wanneer het geknipt is; dit is te wijten aan de elasticiteit ervan. Föhn uw haar met een medium borstel, waarbij u het voorzichtig naar onder trekt, bespuit het daarna en u bent klaar.
 
Hoe gewaagd durft u te gaan? Welke franje past bij uw persoonlijkheid? Bent u meer avant-garde? Bent u iemand die minder conservatief is en meer dynamisch en extrovert, dan kunt u misschien eens een onregelmatig geknipt patroon uitproberen. Wat kan er nog leuker zijn? Deze look geeft pit aan een gezicht. Hebt u een rond gezicht, dan zal gelijk welke toegevoegde kleur in de pony de aandacht afleiden van die ronde vorm. Vraag naar een onregelmatige snit en laat er uw colorist wat radicale mahonierode stroken indoen. Hebt u bruine ogen, dan zullen ze er koperkleurig uitzien. Blauwe ogen zullen beter uitkomen met rode stroken. Groene ogen zullen er groener uitzien met een roodachtige koperkleur.
 
Een andere manier om lengte aan een gezicht toe te voegen is om lichte wortels te hebben en een donkere haarschacht. Licht zet uit en donker sluit in. Hebt u lichte wortels, dan zal dit de bovenkant van de pony doen uitzetten en de lengtes van de pony die donker zijn, doen versmallen. Er zou een coupure zijn met duisternis tussen de kleur van uw gezicht en de wortelzone. U zou dan het effect licht-donker-licht hebben. Of u kunt ook kiezen voor donker-licht-donker. Richt de aandacht op uw pony. Waarom niet licht bij de wortels met uw natuurlijk bruin ertussen en rood op de punten?
 
Start traagjes met een nieuwe kleur, voeg dan geleidelijk een andere kleur toe enzovoort. Uw pony is steeds een geschikte plaats om met een nieuwe look te beginnen. Denk aan de kleuren die in uw kleerkast hangen en denk aan de combinatie met de kleur die u voor ogen hebt voor uw pony. Geloof het of niet, rood haar schittert echt met een roze blouse. U ziet dit heel de tijd door in modemagazines.
 
Gebruik uw verbeelding, durf op verkenning te gaan en heb in elk geval plezier en wees uzelf.
 
© Modewijzer.com
Foto: Gemenacom/Shutterstock