Hoe de gevaren van zonnebanken verminderen

Vrouw op de zonnebank
 
Tegenwoordig kan haast iedereen binnenshuis bruinen, met de snelle groei van die populaire zonnebankcenters in elke stad. Nu wilt u natuurlijk dat uw reis veilig is en net zoals bij elke reis zijn er keuzes te maken en verschillende wegen te nemen en is er advies te krijgen van mensen die de reis al voorheen maakten. Laten we ons passend voorbereiden op deze reis door ons bewust te worden van de “wegcode” voor het bruinen.
 
Niet verbranden
 
Misschien de belangrijkste regel voor een prachtig kleurtje is “geen verbranden toegelaten”. Net zoals te snel rijden op de snelweg gevaarlijk is, zo ook is bruinen met een te grote snelheid gevaarlijk doordat u verbrandt. U bereikt uw eigenlijke doel helemaal niet. Laat mij vertellen waarom. Uw huid weet hoe zich te beschermen tegen de effecten van de ultraviolette stralen van de zon of in dit geval de effecten van de zonnebanken waar u misschien onder ligt.
 
Wanneer bepaalde uv-stralen uw huid raken, reageert die met een complex proces dat eindigt met de productie van melanine, een proteïne die uw huid beschermt tegen uv-stralen. En raad eens? Melanine zorgt voor uw bruine kleurtje! Maar als de huid té veel uv-licht ontvangt in een te korte tijdsperiode, dan zal die rood worden, een indicatie dat de huid die proteïne niet snel genoeg kan produceren om zichzelf te beschermen. En in plaats van bruin te worden, gaat u verbranden.
 
En nu moet de huid tijd spenderen aan het herstellen van zichzelf in plaats van aan het produceren van melanine. Dus wat is de regel hier? U zult uw bedoeling om te bruinen niet sneller bereiken door uw huid te verbranden. Het is gevaarlijk en doet het hele proces langer duren omdat u uw huid beschadigd hebt door die te verbranden, in plaats van die te beschermen met een bruin kleurtje.
 
Ken uw eigen lichaam
 
Een heel belangrijke vraag die u moet stellen is: wat is mijn huidtype? Wanneer u in uw wagen stapt, moet u toch ook weten wat de wagen kan en wat hij niet kan. Hetzelfde geldt voor uw lichaam. Zoals u misschien al kunt raden is het zo dat hoe lichter uw natuurlijke huid, haar en oogkleur zijn, hoe moeilijker het zal zijn om bruin te worden.
 
Er zijn uitzonderingen op deze regel, dus combineer die met wat u reeds weet over uw eigen lichaam. En als u snel verbrandt in de zon en heel wat moeite hebt om bruin te worden, dan zult u met zonnebanken niet méér succes hebben.
 
Medische beschouwingen
 
Hebt u ooit een gebruiksaanwijzing gelezen die u waarschuwde voor de gevaren van rijden terwijl u dit geneesmiddel nam? Geloof het of niet, maar er zijn heel wat geneesmiddelen (zowel op voorschrift als los verkrijgbaar) die de potentiële gevaren van zonnebanken verhogen, omdat ze de gevoeligheid van uw huid t.o.v. uv-stralen en dus ook zonnebrand scherp verhogen.
 
Nog iets anders is een zwangerschap. Alhoewel uv-stralen niet binnendringen in uw huid, zijn er andere gevaren verbonden aan zwangerschap in combinatie met zonnebanken. De lampen die gebruikt worden in zonnebanken kunnen hitte veroorzaken die oncomfortabel en mogelijk schadelijk zou kunnen zijn. Bent u in een gevorderd stadium van uw zwangerschap, dan zult u niet comfortabel zitten in een kleine sportwagen en ook een zonnebank is dan voor u misschien een uitdaging.
 
Tot slot is er de kwestie van zonnebank en kanker. Hebt u een persoonlijke voorgeschiedenis van huidkanker, dan zijn zonnebanken helemaal niet veilig voor u. Hebt u twijfels of vragen hierover, bespreek die dan met uw dokter vooraleer u beslist om onder de zonnebank te gaan liggen.
 
Tot slot kiest u best de meest veilige zonnebank uit. Er zijn een aantal zaken die u daarbij kunnen helpen. Is er iemand die u begeleidt bij het beoordelen van uw huidtype en die u vragen stelt omtrent bv. medicatiegebruik? Is er een brilletje aanwezig om uw ogen te beschermen? Legt men de werking van de zonnebank grondig uit bij een eerste gebruik? Ziet de zonnebank er netjes uit en wordt die na elke beurt gereinigd? Krijgt u uitleg over de lampen?
 
De éne zonnebank is namelijk de andere niet. U kunt maar beter oppassen.
 
© Modewijzer.com
Foto: Dotshock/Shutterstock