De discolook uit de jaren 70

Jaren 70 disco look
 
De jaren 70 – onsterfelijk gemaakt door films als “Saturday night fever” – zijn het best gekend voor het loslaten van het discotijdperk op de psyche van de natie. Met het discotijdperk kwam de discomode, die verschillend was van de mode uit de disco van de jaren 70. Juist, niet al de discomode uit die tijd was aanvaardbaar als gewone dagelijkse kledij.
 
In de disco moest u speciale kostuums dragen om deel uit te maken van het proces. De discobollen, spots en knipperlichten enz… creëerden een unieke sfeer die een even unieke look vereiste.
 
Wat was nu precies die look uit de jaren 70?
 
Enkele hoofdkenmerken van de mode uit de jaren 70:
 
• Mini, midi en maxi rokken: De minirokjes werden korter en veranderden in microrokjes. Midi rokken tot halve kuitlengte en volle maxi rokken werden ook tamelijk beroemd.
 
• Heupjeans en wijde jeans langs onder: De jaren 70 distantieerden zich van de hippielook uit de jaren 60 met ruime jeans en populariseerden de heupjeans, maar behielden toch de wijde pijpen langs onder.
 
• Uitstaande broeken waren even populair bij beide geslachten.
 
• De kledij voor enkel in de disco: De discokledij uit de jaren 70 was gewoonlijk gebaseerd op twee zaken: stretch materiaal in reflecterende stoffen dat onder de discolichten glinstert.
 
1. Spandex topjes en hotpants waren de favoriete discokledij voor meisjes.
 
2. Fel gekleurde glanzende discobroekjes in lycra met even verblindende halternek topjes waren ook tamelijk populair.
 
3.Glanzende catsuits die schenen in het ultraviolette licht zag men eveneens veel op de dansvloer.
 
• Plateauzolen: Nog een blijvende erfenis uit de jaren 70 is de komst van de plateauzolen. Ze werden vooral door de dames gedragen, maar ook enkele modebewuste heren droegen ze met evenveel vertoon!
 
• Haar- en make-upstijlen: De jaren 70 herdefinieerden de “natuurlijke” look in make-up. Terwijl in de jaren 60 de op de filmsterren geďnspireerde perfecte witte teint de regel was, werd het in de jaren 70 modieus om een bruin tintje te vertonen.
 
1. Een groot deel van de disco make-up uit de jaren 70 werd gevormd door de eyeliner. Niet zo felle kleuren zoals blauw waren populair. Nagellak en vloeibare oogschaduw waren ook een rage.
 
2. Bij de vrouwen was lang recht en wapperend haar de algemene norm. De Afrolook was eveneens populair, alhoewel dan méér bij de man dan bij de vrouw.
 
• Accessoires: Hoeden, overdreven grote zonnebrillen, blinkende juwelen
of juwelen met parels, grote handtassen die over het algemeen gevlochten waren, vormden de populairste discoaccessoires uit de jaren 70.
 
Nu u een idee hebt van de basisstukken uit de discomode van de jaren 70, krijgt u hieronder enkele tips hoe u die look kunt bekomen:
 
• Denk eraan, wat vandaag misschien als schreeuwerig en slonzig zou overkomen, was volledig in de mode in een typische disco uit de jaren 70, dus de eerste stap is om alle remmen los te gooien en een open geest te hebben.
 
• Ga op zoek naar glanzende fel gekleurde kledij in synthetische vezels, zoals hierboven beschreven.
 
• Voor make-up kunt u kiezen voor blauwe oogschaduw met valse wimpers. Gebruik veel glitter en verander uzelf in een wandelende pratende glanzende discobol.
 
• Bent u op zoek naar een hemd, kies dan voor een sterke print of een bloemenprint. Vindt u die nergens, creëer dan uw eigen hemd met verf in sprayvorm. Combineer dit met een nauwsluitende uitstaande broek. Plateauzolen zouden ideaal zijn om deze look af te werken.
 
• De look uit de jaren 70 is voor u het beste excuus om te pronken met uw blinkende nepgouden juwelen.
 
• En elke discolook uit de jaren 70 ten slotte is onvolledig zonder de houding: “Ik ben het coolste wat er bestaat in de wereld en niemand kan mij verslaan op de dansvloer.”
 
De jaren 70 vormden een leuk tijdperk, waarin mensen de termen schreeuwerig en slonzig nog niet kenden. Tegenwoordig moet elke modetrend gedefinieerd worden door zijn eigen kenmerken en wordt elke afwijking beschouwd als dwaas. Daarom willen we steeds terugkeren naar de jaren 70, het tijdperk waarin het in mode allemaal draaide om “in leven blijven” op de dansvloer.
 
© Modewijzer.com
Foto: Aleksandar Todorovic/Shutterstock