Tips voor dassen Vlekken verwijderen

Stropdassen
 
Dassen zijn vervaardigd uit delicate materialen. U kunt ze niet zomaar bij de andere was in de trommel steken. Wilt u dat uw das lang mooi blijft en zijn vorm behoudt, neem dan volgende aanbevelingen in acht.
 
• Een zijden das mag u nooit wassen. Die moet naar een professionele droogkuis die ervaring heeft met het reinigen van dassen.
 
• Een synthetische das mag u wl zelf wassen. Volg echter steeds de voorschriften op het label.
 
• Een watervlek op uw zijden das laat u gewoon drogen. Wrijf daarna over de vlek met het uiteinde van de plastron.
 
• Bij vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, houdt u de vlek boven stoom uit de stoomketel en gebruikt u daarna een goed reinigingsproduct.
 
• Hang uw stropdas na gebruik steeds op een dassenhanger en effen die. Laat de knoop nooit in de das.
 
• Ontwar de knoop nooit door aan het smalle uiteinde te trekken. Doe de knoop los door de stappen om de das te knopen in de omgekeerde volgorde toe te passen.
 
• Maak de knoop niet te strak bij het knopen van uw dassen.
 
Vlekken op stropdassen vergen een specifieke aanpak. Hieronder vindt u een lijstje met soorten vlekken en de bijhorende manier om die te verwijderen.
 
Bier
 
Op een witte stof kunt u een bleekmiddel gebruiken, op een gekleurde stof verwijdert u de vlek met schoonmaakazijn. Test eerst wel op een onopvallende plaats.
 
Bloed
 
Zeker nooit met warm water reinigen, want dan is er kans dat de vlek nooit meer verdwijnt. Herhaaldelijk spoelen met koud water tot de vlek weg is.
 
Boter
 
Met zeep en warm water wassen.
 
Chocolade
 
De chocolade wegvegen en de vlek inwrijven met meel. Een half uurtje weken in een voorwasmiddel en uitspoelen.
 
Inkt
 
Ofwel kunt u haarlak spuiten op de vlek en daarna deppen met een propere doek en wassen. Ofwel weekt u de vlek in melk en wast u daarna de das in een warm zeepsopje. Het is eveneens mogelijk om alcohol te gebruiken. Test wel even op een onopvallende plaats.
 
Kauwgom
 
De das weken in schoonmaakazijn of hem inwrijven met eiwit. Ofwel de das in een plastiekzak in de diepvriezer stoppen, want bevroren kauwgom laat makkelijker los. U kunt ook met ijs over de kauwgom wrijven en die daarna afschrapen.
 
Ketchup
 
Op de vlek wrijven met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Daarna uitspoelen en wassen in warm water.
 
Koffie
 
Kokend water op de vlek gieten als de stof dit toelaat. Daarna uitwassen met soda en water of schoonmaakazijn en jodiumvrij zout. U kunt ook de vlek weken in water met soda.
 
Lippenstift
 
De das op een papieren doekje leggen en de achterkant deppen met alcohol. U controleert best eerst even op een opopvallend plaatsje of de kleur niet afgeeft. Vervang het papieren doekje regelmatig, want dit zal de vlek opnemen. U kunt ook witbrood gebruiken om de vlek te verwijderen.
 
Vet
 
Strooi talkpoeder op de vlek, wacht een momentje, borstel het poeder weg en was de das.
 
© Modewijzer.com
Foto: Narong Sutinkham/Shutterstock