Een bril en uw gezichtsvorm

Vrouw met een passende bril voor de vorm van haar gezicht
 
Brillen: welk montuur past bij mijn gezichtsvorm?
 
Bij het kiezen van een bril, let u best op een aantal zaken. Wilt u dat uw bril bij al uw outfits past, kies dan voor een neutrale kleur. Maar niet enkel de kleur speelt een rol, ook de vorm van uw montuur is belangrijk. En daarbij is het essentieel om de bril te doen passen bij de vorm van uw gezicht.
 
Hieronder vindt u een overzicht van vier vaak voorkomende gezichtsvormen, met daarbij telkens een aantal tips voor het kiezen van de juiste bril.
 
Ovalen gezichtsvorm
 
Dit is de meest ideale gezichtsvorm voor iemand die brilt. Hier is zowat alles mogelijk, van fijne metaalkleurige monturen tot excentrieke en opvallende frames. Hoe smaller het gezicht, hoe fijner best de montuur. Met een vlindervormig model wordt het gezicht breder.
 
Ronde gezichtsvorm
 
Opvallende, hoekige of vlindervormige monturen maken de ogen optisch breder en rekken het gezicht uit. De bovenste rand van het montuur mag niet op de lijn van de wenkbrauwen liggen. Fijne of ronde brillen zijn minder geschikt.
 
Vierkante gezichtsvorm
 
Dit is een gezichtsvorm die heel vaak voorkomt. Ovalen, niet al te kleine monturen, geven deze eerder strenge gezichtsvorm een zachte toets. Laat hoekige of opvallende monturen best achterwege. Ideaal zijn brillen zonder rand met zachte contouren (eventueel met afgeronde carrévorm).
 
Driehoekige gezichtsvorm
 
Lichte, zachte monturen of randloze modellen brengen de verhoudingen in evenwicht. Ovalen of afgeronde carrémodellen doen het gezicht harmonischer en zachter lijken. Ook zwaardere en donkere monturen zijn hier passend.
 
©Modewijzer.com