Body Mass Index of BMI berekenen

Personenweegschaal
 
Gezonder leven: veel mensen zijn ermee bezig. Steeds vaker praat men in dit kader over iemands BMI. Wat is dit precies? Hoe kunt u uw BMI berekenen en hoe beoordeelt u het resultaat? Allemaal vragen waarop u hieronder een antwoord krijgt.

Wat is Body Mass Index (BMI)?

BMI of Body Mass Index is een getal dat de verhouding weergeeft tussen gewicht en lengte van het lichaam (het is eigenlijk een berekening van het aantal kg per m2 lichaam). Soms gebruikt men de term QI of Quetelet Index om hetzelfde aan te duiden.
 
De oorspronkelijke bedoeling van BMI was om statistieken over grote groepen mensen te krijgen. Tegenwoordig wordt BMI vaak gebruikt om eventueel overgewicht bij een individu vast te stellen. Overgewicht (net als ondergewicht trouwens) houdt namelijk heel wat gezondheidsrisico’s in: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker enz …
 
BMI kan gebruikt worden als indicatie voor de gezondheid van volwassenen tussen de 20 en 74 jaar. Ook sportdokters, gezondheidsspecialisten en voedingsconsulenten gebruiken de BMI. Het is echter slechts een richtlijn, want BMI houdt geen rekening met spiermassa en beendergestel. Om zekerheid te hebben over uw gezondheidstoestand consulteert u dus best een arts.
 
Maar wilt u gewoon weten of uw lichaamsgewicht ideaal is, gebruik dan uw BMI als accuraat meetinstrument.

Hoe bereken ik mijn BMI?

Uw BMI berekenen is heus niet zo moeilijk. U kunt dit doen aan de hand van volgende formule: u neemt uw gewicht in kg en deelt dit door het kwadraat van uw lengte in m.
 
Een voorbeeld zal veel verduidelijken. Stel: u weegt 60 kg en meet 1,75 m.
Uw BMI is dus 60 : (1,75 maal 1,75) = 60 : 3,0625 = 19,59
 
Zoals hierboven vermeld, is uw BMI wel een richtlijn, maar geen maatstaf voor uw gezondheid. Aanvullende methodes zijn het meten van uw vetpercentage (een goede meting hiervan is moeilijk en wordt het best uitgevoerd door een arts of hulpverlener) en het meten van uw tailleomtrek (dit kunt u makkelijk zelf doen: u meet met een lintmeter de omtrek van uw taille ongeveer 2 cm boven de navel terwijl u uitademt).

Hoe beoordeel ik het resultaat?

Hoe moet u nu het bekomen getal beoordelen?
 
Wat tailleomtrek betreft, is die bij vrouwen best kleiner dan 80 cm en bij mannen best maximum 94 cm.
 
Uw BMI-resultaat moet als volgt geïnterpreteerd worden:
 
- minder dan 18,5: ondergewicht
 
- tussen 18,5 en 25: gezond
 
- tussen 26 en 30: licht overgewicht
 
- méér dan 30: ernstig overgewicht of obesitas
 
© Modewijzer.com
Foto: New Africa/Shutterstock