Onze huid: een woordje uitleg

Anatomie van de huid
 
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en ook het lichaamsdeel dat het duidelijkst tekenen van veroudering vertoont. Het is ook het deel dat mensen het snelst opmerken. Uw huid is één van uw belangrijkste lichaamsdelen en voor de meeste mensen is de huid ook dat deel dat het het hardst te verduren krijgt.
 
De huid is de eerste verdedigingslijn van het immuunsysteem. Zij vormt een beschermende barrière tegen kiemen en bacteriën, toxines en andere schadelijke stoffen, dient om de lichaamstemperatuur te regelen en verdrijft afvalstoffen. De huid heeft ook haar eigen aanhangsels: haar, nagels, zweetklieren en vetklieren. Normale gezonde huid is lichtjes vochtig, zacht en flexibel, met een textuur die zacht en fijn van structuur is. Gezonde huid heeft eveneens een lichtjes zure pH.
 
Anatomie van de huid:
 
De huid is het dikst op de handpalmen en voetzolen en het dunst op de oogleden. Constante druk op om het even welk deel van de huid kan de vorming van keratine stimuleren en verdikking onder de vorm van eelt (callus) veroorzaken. De huid bestaat uit twee lagen – de epidermale en de dermale laag.
 
De epidermale laag is de dunste van de twee en bestaat uit eigen dunnere lagen. De buitenste laag is samengesteld uit keratinecellen (een vezelproteïne). Deze cellen vormen samen met een dun olielaagje een waterdichte laag. Daaronder zit er een doorzichtige laag waar licht doorheen kan. Daarna een laag van korrelachtige cellen die naar de oppervlakte geduwd worden om de keratinecellen te vervangen die voortdurend afgestoten worden.
 
Tot slot is er de basislaag van het epidermis die verschillende lagen van cellen in verschillende vormen bevat. Deze laag is verantwoordelijk voor de groei van het epidermis en bevat donker huidpigment dat melanine heet. Melanine beschermt de lagen onder het epidermis tegen de schadelijke effecten van de ultraviolette zonnestralen en bepaalt de huidskleur.
 
De dermale laag is de verbindende huidlaag en die is ongeveer 25 keer dikker dan het epidermis. In de dermale laag vindt u de bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, zweetklieren, vetklieren, haarfollikels en de kleine spieren die de haartjes van de huid doen bewegen. De dermale laag bestaat eveneens uit sublagen. De buitenste van deze lagen, net onder het epidermis, bevat de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking en druk en die ook een beetje melanine bevatten. De onderste laag van het dermis voorziet de huid van zuurstof en voedende bestanddelen. Hier vindt u vetcellen, bloedvaten, lymfevaten, vetklieren, zweetklieren en haarfollikels.
 
Huidsterkte en –flexibiliteit:
 
De sterkte en flexibiliteit van uw huid is afkomstig van twee structuren die zich bevinden in de dermale huidlagen, namelijk collageen en elastine. Samen vertegenwoordigen collageen en elastine ongeveer 70 % van de dermale laag.
 
Collageen is een vezelachtig proteïne dat de huid vorm en sterkte geeft. Het houdt al de verschillende huidstructuren samen en geeft de huid gevuldheid en stevigheid. Gezonde collageenvezels laten toe dat de huid kan uitrekken en inkrimpen en wanneer ze verzwakken door een tekort aan vocht in de huid, omgevingsschade of frequente gewichtsschommeling, verliest de huid haar tonus en soepelheid. Zo krijgt u rimpels en verzakkingen.
 
Elastine is een proteïne dat verweven zit tussen de collageenvezels om een elastisch weefsel te vormen. Zo verkrijgt de huid haar flexibiliteit en elasticiteit. Elastine zorgt ervoor dat de huid haar vorm kan terugnemen na het uitzetten of uitrekken.
 
Zowel collageen als elastine verzwakken naarmate we verouderen en het gebruik van moisturizers, gezonde voeding en oefeningen zullen helpen om dit proces te vertragen.
 
© Modewijzer.com
Foto: Anton Nalivayko/Shutterstock